Tien centimeter de lucht in

Leren mediteren

Tien centimeter de lucht in

Zenmeditatie, mijn eerste stappen in de zen
Voor mij, achter mij en opzij van me is louter diepe stilte en concentratie. Af en toe murmelt de zenmeester iets. Zijn in Japans met een Engels tintje geformuleerde klanken worden in voor mij even onbegrijpelijk Frans omgezet. Mijn knieën en enkels beginnen pijn te doen. Ik durf niet te bewegen. Opnieuw uit de meester ernstige diepe geluiden. Plotseling schiet ik tien centimeter de lucht in. Een luide knal en nog een. Iemand slaat op een grote trommel alsof hij mijn oorvliezen wil doen barsten. Als een onweer dat uit de verte komt aanrollen, zwellen diepe tonen aaneen tot toverspreuken uit een andere wereld. De mensen om mij heen zingen een soetra. Mijn schouders beginnen te schokken, mijn mond snakt naar adem. Ik probeer het in te houden maar het lukt niet. Tranen vloeien in mijn ogen en stromen langs mijn wangen. Er duwt zich een besef dwars door mijn emotie heen: ik ben thuisgekomen.

Bloemen in cellofaan
Na jaren rondgezworven te hebben op zoek naar een weg die oorspronkelijk genoeg is dat ik hem vertrouw, naar een poort die zo authentiek is dat ik naar binnen durf te gaan, binnen in mijzelf, binnen in het mysterie van het leven, voel ik dat ik niet meer verder hoef te zoeken. Hier is het, in de stilte en in de klanken uit het onontgonnen land. Vanaf dat moment begin ik aan de zen te ruiken. Van alle poespas moet ik niet veel hebben. Een zwarte kimono? Doe niet zo mal. En wat nou een meester? Zie al die mannen en vrouwen om hem heen hangen. Kunnen ze niet zelf nadenken? Waar hebben ze die meester voor nodig? Op een zondag ligt er een boeket bloemen in cellofaan op het meditatiekussen van de meester. Wat zou er aan de hand zijn, vraag ik mij af. Pas na anderhalf uur stilte, als we weer buiten zijn, kan ik de vraag stellen. De Japanse meester Deshimaru, met wiens status ik moeite heb, die zijn onderwijzingen murmelt en door zijn discipelen aanbeden wordt, die ogen heeft waarin je kunt wonen, maar die ook dwars door je heen kijken tot op de bodem van je ziel, die meester voor wie ik nog niet rijp ben, is overleden.

Er is geen huis
De klap komt bij mij harder aan dan ik zelf bevroed. Ik begrijp dat ik een grote vergissing gemaakt heb. Ik dacht dat ik de tijd kon nemen, de tijd om te wennen, om het allemaal langzaam in mij te laten rijpen. Wat een misrekening. Wat een blunder. In één tel zijn de poort om naar binnen te gaan en het huis om in te wonen verdwenen. Er is helemaal geen huis, er is niets om me aan vast te houden. Nu begin ik pas echt met beoefenen.

Het derde hoofdstuk van het boek Vleugels van vertrouwen
Het derde en laatste hoofdstuk van het boek Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose heet ‘In de lijn van Boeddha’. Het vertelt over de relatie van de methode van De StressOntknoping met de bevindingen van Boeddha. Dat is wat de methode onderscheidt van andere benaderingen: het is doordrenkt met het transparante water van de Zen.
Zo is de eerste sleutel die in het boek uitgelegd wordt een benadering die verwant is aan wat je tijdens het mediteren doet. De sleutel laat zien hoe je vriendschap kunt sluiten met datgene in jezelf waar je vanaf wilt, waardoor het uit zichzelf zijn kracht verliest.
Voorbeelden daarvan zijn: de innerlijke criticus, pleasen, doemdenken en zelfs verslavingen!

Boekpresentatie
30 oktober is de boekpresentatie van Vleugels van vertrouwen in De Roos in Amsterdam. We hebben de groep mensen die aangegeven had als eerste op de hoogte te willen blijven van het verschijnen van het boek de mogelijkheid gegeven om als eerste een plaats te reserveren. Daarmee zijn de meeste plaatsen voor het tijdstip van 13.30 tot 15.00 uur geboekt. We kunnen volgens de huidige richtlijnen 75 personen tegelijk toelaten.

Er zijn nog 25 plaatsen voor het tweede tijdstip van 16 tot 17.30 uur. Wil je hiervoor reserveren, stuur dan een mail. We behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Je krijgt dan van ons een digitaal plaatsbewijs toegestuurd dat je ook kunt uitprinten.

Locatie
Centrum de Roos
P.C. Hooftstraat 183
1071 BW Amsterdam.

Illustratie Anouschka Boswinous

Geef een reactie