Tips voor wandelen in de bergen

Tips voor wandelen in de bergen

‘Is het nog ver naar dat restaurant,’ vraagt de moeder die met de linkerhand een kind vanuit het rotspad naar boven trekt, ‘de kinderen hebben honger’. Iets verder omhoog staat de vader, die nergens moeite mee lijkt te hebben en zo nog een flink stuk verder kan klimmen.
Het is een tekening van Peter van Straaten op de sch(z)eurkalender van dit jaar.
Ik heb er een foto van gemaakt en het op de gezinsapp gezet en daaronder ‘nostalgie’ geschreven.

Veel te moeilijk
Haha, ik kan mij nog goed herinneren dat we vanuit de Zentempel met de kinderen op de vrije dag een wandeling maakten die volgens mij niet erg moeilijk was en zou uitkomen bij jawel een restaurant. Mooier kon toch niet? Maar de wandeling bleek wel degelijk meerdere klimmetjes te hebben, sommige waren stijl. Het ging langs het hoogste punt hier in de buurt dat ‘Caroux’ heet en op 1089 meter ligt. Dat is 300 meter hoger dan de tempel. Halverwege sloeg de stemming om. Ik koos volgens mijn vrouw en de kinderen altijd veel te moeilijke wandelingen uit, die ook nog eens een stuk langer duurden dan mijn inschatting. Op de bewuste wandeling werd het later en later en dreigden we ook nog het restaurant te missen. Ik voelde mij schuldig en heb het laatste stuk in mijn eentje extra snel gelopen (met Gizmo op mijn hielen, die het allemaal wél heel leuk vond) om bij het restaurant te melden dat mijn gezin eraan kwam en we nog wensten te eten. Gelukkig maar dat het een goede afloop had, want anders was mijn vrouw onmiddellijk van mij gescheiden.

Tips voor wandelen in de bergen
Deze week liep ik op de vrije dag in het zenzomerkamp dezelfde route in omgekeerde volgorde. Ik deed de wandeling met mijn ervaring van nu en stelde vast dat ik een aantal goede gewoontes heb gekregen die het wandelen in de bergen gemakkelijker maken.
Hier zijn mijn tips.

 • Investeer in goede schoenen. Ja, dat zeg ik terwijl ikzelf meestal op 5-fingershoes loop. Dat zijn schoenen met een dunne zool waarin elke teen zijn eigen ruimte heeft, als bij een handschoen. Het is alsof je op blote voeten loopt. Het is heerlijk lopen, maar vergt wel een geleidelijke opbouw. Dit schoeisel raad ik je alleen aan als je er gedurende het jaar ook regelmatig op loopt.
  Ik heb echter ook een paar goede bergwandelschoenen, die de enkels ondersteunen en die ik aantrek bij nat weer. Goede schoenen betekent een goede grip op de grond. In de Alpen zag ik jongeren de Tour de Mont Blanc beginnen op sneakers. Daar kun je bij het eerste watertje dat over het pad stroomt al spijt van krijgen.
 • Loop in een gelijkmatig ritme. Dat is een belangrijke aanwijzing om niet onnodig energie te verspillen. Even stoppen bij een mooi uitzicht of bij een waterval doe je natuurlijk. Maar stop niet telkens wanneer je even iets wilt zeggen aan je compagnon. Blijf ritme houden.
 • Als je stijgt, vertraag dan niet je ritme maar verklein de lengte van je passen. Stappen maken met de lengte van een halve voet in een relatief snel tempo is minder vermoeiend dan grotere passen in een langzamer ritme.
 • Bij een paadje dat bestaat uit louter keien en waar je als het ware aan het traplopen bent, vertraag je het ritme wel en zorg je dat je telkens je voet optimaal plaatst om te kunnen stijgen.
 • Als je daalt en de hellingshoek is stevig, zorg dan dat je landt met ietwat gebogen knieën. Zo veer je als het ware mee.
 • Bij een echt sterke stijging waarbij je kunt merken dat je hart steeds luider begint te bonzen, kun je korte pauzes inlassen die ten doel hebben dat de hartslag weer tot rust kan komen. Sta jezelf deze kleine pauzes toe zoveel als je wilt. Neem voor zo’n kleine pauze niet meer dan 2 minuten. Bij langer pauzeren moet je telkens weer opnieuw opstarten en verbruik je meer energie.
 • Ten slotte: gebruik een goede routebeschrijving. Zelf gebruik ik graag Topo Gps. Het is een betaalde app, waarbij je telkens het stuk kaart dat je nodig hebt aanschaft. Je hebt dan de gedetailleerde topo-kaart. Je hebt een functie waarmee je routes kunt instellen maar ook nauwkeurig jouw gemaakte route kunt volgen (Rechtsonder: ‘neem route op’). Als je je vergist, zie je het meteen. Een alternatief in Frankrijk is Visorando. Daar vind je veel mogelijke wandelingen.

 

Wil je ook jouw ervaring delen of tips geven voor wandelen in de bergen, dan kun je dat doen via de reactie-button. Zo kunnen anderen het ook lezen.

Het boek ‘Ik heb de tijd, handleiding in Tijdsurfen’ bestellen

 • Leef en werk vanuit rust en aandacht
 • Houd de regie in handen
 • Leer leven vanuit je intuïtie 

 

In november start er weer een 5 avonden workshop ´Stressvrij werken met Tijdsurfen´ 
• Je leert er goed omgaan met je takenlijst en email
• Je krijgt inzicht in de werking van het onbewuste en zet het naar je hand
• Je leert witjes te gebruiken waardoor je creativiteit verhoogt
• Je traint hoe je omgaat met al die kleine ideeën in je hoofd
• Je snapt waar uitstelgedrag vandaan komt, en ook hoe je het kunt ombuigen
De training is momenteel in de aanbieding en kost slechts € 245 i.p.v. € 295.

Geef een reactie