28 feb Twee dimensies
Ik denk dat we met z’n allen een diepe triestheid ervaren bij de huidige ontwikkelingen. Hoopten we niet dat we dit punt gepasseerd waren? Dat de mensheid als je ver uitzoomt, en ondanks alle conflicten die er zijn, toch langzaam iets dichter naar elkaar toe aan het groeien was?
We zijn bruut wakker geschrokken en beleven een scenario dat tegelijk angst, boosheid en verdriet oproept.
De geschiedenis van de mens
Onlangs las ik het boek ‘Sapiens’ van Yuval Harari. Het verhaalt de geschiedenis van de mens. Het maakt duidelijk waarom wij als diersoort zo belangrijk zijn geworden op de planeet en hoe zich dat proces heeft voltrokken. Harari noemt de expansie van de mens over de planeet een ecologische tragedie voor alle andere diersoorten. Nog voor de uitvinding van het wiel had de mens al de helft van alle grotere dieren op aarde uitgeroeid. De dieren waarmee we wel samenleven, zoals koeien en varkens, misbruiken we en noemt Harari onze galeislaven.
De meeste mensen deugen
Tegelijk denk ik aan het boek van Rutger Bregman, ‘De meeste mensen deugen’. De mens kan goed leven in een gemeenschap, de zorg voor de zwakkeren op zich nemen en vol compassie reageren op leed van anderen. Ik ben een optimist en zou graag willen dat deze gevoelens en dit gedrag de overhand hebben. De waarheid is dat beide tendensen even sterk aanwezig zijn en zich allebei in alles wat wij doen manifesteren. We zijn zowel egoïstisch, berekenend en destructief als ook oprecht liefdevol, meevoelend en sociaal. Niet alleen in het groot maar ook in het klein, dat wil zeggen in elk mens zijn beide dimensies aanwezig.
Dualiteit
Het is de dualiteit in de evolutie van de mens. Doordat wij mensen kunnen nadenken, nemen we onszelf waar als een wezen dat in zijn eigen hoofd een universum heeft van waaruit hij naar de wereld kijkt. Een ego zou je kunnen zeggen, maar dan nog zonder de negatieve klank die we er meteen bij voelen. Door het denken kunnen we afstand nemen, een strategie bedenken en die vervolgens met een stappenplan uitvoeren. Maar tegelijk ervaren we onszelf daardoor ook als gescheiden van de rest van de mensen en de wereld.
Het kunnen nadenken is een menselijke rijkdom en tegelijk het menselijke drama.
Macht in het spel
Deze tweespalt vind je overal in terug. Met name zodra er macht in het spel is. Als een persoon macht verkrijgt, wordt hij zelfverzekerder en krijgt daardoor groter aanzien. Vervolgens gaat hij nog meer geloven in zichzelf.
Maar tegelijk vervluchtigt ook de filter die waakt voor tunnelvisie.
De persoon denkt nog steeds het goede te doen, maar duldt minder tegenspraak in de manier waarop. Je zou kunnen zeggen dat de eerste tendens, die van de veroveraar, het steeds vaker wint van de tweede tendens, die van de zorgende en meevoelende. Je ziet het terug in de ontwikkeling van de meeste grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Facebook. Je ziet het ook in machthebbers die steeds meer macht naar zich toetrekken en minder tegenspraak dulden.
Alleen dat al is een reden om een systeem waarin de macht gecontroleerd kan worden, te koesteren.
Wat kun je zelf doen? Hierbij drie suggesties:
- Verbinding voelen. Je verbonden voelen met je familie, je buren en je vrienden, je land en uiteindelijk de wereld. En je daarbij verantwoordelijk voelen voor de groep en opkomen voor elkaar.
- Het ego loslaten. Door te gaan mediteren of andere vormen van spirituele beoefening, wordt het ego minder sterk. Tegelijk wordt het losgeweekt uit zijn eenzame bubbel en groeit het gevoel van onderlinge verbondenheid.
- Niet uitsluitend vertrouwen op het denken en je meer openen voor het gevoel en de intuïtie.
Programma
Over een maand starten er 2 workshops van De StressOntknoping:
1. Stressvrij werken met Tijdsurfen en
2. Assertiviteit en Heldere Communicatie
1. Stressvrij werken met Tijdsurfen
‘Tijdsurfen helpt mij om van een dag propvol corvee-klussen te veranderen naar een dag met rust en ruimte, waarbij ik mijn werk vanuit intuïtie doe. Dat geeft meer plezier, meer rust én meer resultaat.’
Ellen de Lange-Ros, businesscoach en directeur van Faxion
Info en meedoen workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
2. Assertiviteit en Heldere Communicatie
‘Op een humorvolle manier, kraakhelder en ogenschijnlijk simpel weet Paul in zijn training over te brengen hoe je jezelf meer kunt laten zien in je communicatie. De praktijkvoorbeelden en de oefeningen met de groep geven verrassende inzichten. Er wordt veel gelachen en er is wederzijdse erkenning.’
Karin Groot, Clinical Research Associate
Info en meedoen workshop ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’
Annemiek Even
Geplaatst op 12:17h, 01 maartMooi Paul, verzachtende woorden voor de ziel in deze verdrietige periode.
Marion Savenije
Geplaatst op 12:33h, 01 maartDank voor deze woorden en suggesties Paul. Het is lastig te snappen allemaal wat er gebeurt op dit moment.
Annemieke
Geplaatst op 12:50h, 01 maartHet doet me goed jouw schrijven.
Bewustzijn van die twee kanten in ons, helpt ook met het zien dat Poetin ook die twee kanten in zichzelf heeft. Hopelijk dat hij snel tot inzicht komt, dat hij helemaal isdoorgeschoten is naar destructieve. Wat moet die man zich ongelukkig voelen, als hij dit zou toelaten. Hoe kunnen we hem helpen dit in te zien, maar dan ook mild naar hem zijn . Hem alleen maar in het nauw brengen kan ook situatie verergeren….
we zijn als mensheid toe aan gemeenschappelijke zelfreflectie. Maar in Godsnaam toch maar beginnen bij mezelf en in het klein. Wat zou het fijn zijn als alle wijze mensen zich verenigen en zich meer uitspreken in het openbaar. Ook onze politici kunnen inspiratie gebruiken. Ik stop nu il ben benieuwd naar reactie. Groet Annemieke
Mariska
Geplaatst op 14:21h, 01 maartDank je wel Paul voor deze inspiratie. Bewustwording zonder veroordeling.
En inderdaad Annemiek bij onszelf beginnen en meer uitspreken in het openbaar. Dankbaar zijn dat ‘hier een systeem waarin de macht gecontroleerd kan worden’ “heerst”.