Van de handrem

Van de handrem

‘Er is iets vervelends aan de hand,’ zegt mijn vrouw ‘het gebeurde vanmorgen. Ik wilde de auto van de handrem afhalen maar het lijkt wel of er iets afgebroken is. De handel zit er scheef in.’ Mijn vrouw is op Ameland, samen met Zwitserse familie. Die zijn met de fiets vanuit Basel naar Amsterdam gereden in 10 dagen. De oudste van de groep is haar vader. Die is net eenentachtig (!) geworden en nog steeds superfit. ‘Hoe kan dat nou,’ vraag ik ‘is er iets bijzonders gebeurd?’ Nee, er had niemand onbesuisd aan de rem getrokken. Er was ook niet gereden met de handrem er nog op. Onze auto is niet meer de allerjongste, het zal slijtage zijn.

Absoluut niet doen
‘De papieren van de autohulp liggen in het dashboardkastje,’ zeg ik ‘ik denk dat ze gewoon langskomen, ook op Ameland’. Wat later werd ze geholpen door een uiterst vriendelijke monteur. ‘Ik kan het hier ter plekke niet repareren,’ zei hij ‘maar ik kan wel de handrem uitschakelen. Dan kun je nog steeds goed rijden.’ ‘En op de boot dan?’ vraagt mijn vrouw. ‘Gewoon in de 1 zetten, dan gaat hij heus niet rollen.’ Hij voegt er nog een zinnetje aan toe: ‘Let op dat je niet toch aan de handel trekt. Dan schiet hij op de handrem en je krijgt hem er niet meer vanaf.’
Dat zinnetje heeft een allesbehalve rustgevend effect. In gedachten ziet mijn vrouw haar hand op een onnadenkend moment naar het paneel bewegen. Een fractie van een seconde te laat zal zij constateren dat zij de handrem toch bediend heeft. Waarschijnlijk gebeurt dit op de boot tijdens de terugreis.
Iets absoluut niet mogen doen lijkt geheimzinnige krachten op te roepen die je dwingen om het tegendeel te doen.
De remedie was echter ook simpel: ze plakt een kleurige sticker op de handel.

Angstzweet
Het tweede probleem is van andere allure. ‘De Zwitsers hebben hier allerlei als-dan-gedachten’, vertelt mijn vrouw mij aan de telefoon. ‘Misschien schiet de auto uit zichzelf wel op de handrem. En als de zee onrustig is, kan de auto zo gaan rollen en tegen een andere auto aanbotsen. Misschien wordt de auto überhaupt niet toegelaten op de boot en missen ze de nachttrein die ze terug naar Basel brengt’.
Als-dan-gedachten is een term die ik gebruik bij workshop over emoties. Het is een andere term voor doemdenken. Je stelt je allerlei mogelijke scenario’s voor en vervolgens krijg je angstzweet voor iets dat waarschijnlijk nooit gebeurt.
Mijn vrouw heeft de Zwitsers resoluut voorgehouden dat het geen zin heeft deze weg in te slaan omdat zij er toch niet naar luistert. Waar zij zich keurig aan gehouden hebben. De weg naar huis verloopt zonder problemen en veilig komt de auto aan bij onze vertrouwde garage.

Als een hogedrukpan
Doemdenken levert veel onnodige stress op. Maar zo eenvoudig is het niet om deze modus te verlaten. Er zit namelijk een emotie onder: angst. Je vindt de hele situatie onaangenaam. Je wilt helemaal niet rijden in een auto met een gebrek. Je gaat tegenkrachten oproepen, tegen de situatie en alles wat erbij hoort.
Dat werkt op ons systeem als een hogedrukpan. Alleen: de spanning kan er niet meer vanaf. Onze gedachten zijn als de stoom die weet te ontsnappen. Ze draaien in een kringetje en willen niet meer verdwijnen.

De druk van de ketel
In de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ leer je hoe je de druk van de ketel krijgt, waardoor je weer rustig van binnen wordt en je kalm en helder het stuur weet te hanteren. Je leert ook hoe je het vertrouwen kunt laten groeien op een prachtige manier die snel resultaten geeft: door het hanteren van krachtspreuken.

Als ik ’s ochtends opsta, doe ik de krachtspreuken. Ik deed altijd al affirmaties als ik opstond, maar dan zat die kracht er niet achter. Het hielp wel in je hoofd maar het wortelde niet. Die krachtspreuken zijn extra krachtig. Vooral die houdingen. Dat is gewoon fijn. Ik zeg standaard: Ik heb vertrouwen.
Eric in ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’.

De workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties start as. donderdag 8 sept. om 16.30 uur of om 19.30 uur.

Info en inschrijven workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’

  • workshop online via Zoom
  • 6 avondsessies van 2 uur
  • 2 tijdstippen waarop je kunt inschrijven, 16.30 tot 18.30 uur en 19.30 tot 21.30 uur
  • Je ontvangt na elke les een email met een samenvatting van de sessie
  • Maximaal 8 personen per groep, dus veel persoonlijke aandacht
  • Nog maar een paar plekken vrij.

Geef een reactie