Van de rust van de berg naar de hectiek van de stad

Volle aandacht

Van de rust van de berg naar de hectiek van de stad

Op de voorlaatste dag van het zenzomerkamp word ik wakker en steek mijn hoofd uit de tent. Ik word stil van verbazing. Het riviertje en de bomen zijn gehuld in dichte nevel. Het versterkt het gevoel in een droomlandschap te verkeren. Net als elke morgen maak ik weer mijn duik in het waterbekken. Ik besef dat het de laatste keer is dit jaar en neem van binnen afscheid van deze parel die zo goed verborgen ligt op het terrein van de tempel.

Ritueel

Als ik mij afgedroogd heb, denk ik aan het enorme verschil in tijdsbeleving hier in de tempel en straks thuis in Amsterdam. Hoe vanzelfsprekend is het hier in de tempel om de tijd te nemen, om aandacht te geven en echt te kiezen voor wat je doet. Alles wijst in deze richting.
Na de meditatie bijvoorbeeld eten we de ochtendsoep als ontbijt. De soetra die nu in de coronatijd alleen de meester zingt, gaat gepaard met een aantal gebaren. Voor je daadwerkelijk gaat eten, til je het schaaltje op ooghoogte. Het zijn voor mij natuurlijke gebaren geworden die dankbaarheid en respect uitdrukken, maar die ook je aandacht richten op dat wat je nu aan het doen bent.

De hectiek van de stad

Nu ik dit schrijf, ben ik terug in Amsterdam. Vanmorgen kon ik toen ik mijn woning uitliep nog net zo’n snelle elektrische bakfiets ontwijken van een moeder die zich met twee kleine keutels in de bak naar school haastte en nu aan mijn werktafel gaat meteen de dynamiek omhoog. Hier heb ik grote en kleine taken dwars door elkaar heen, er zijn gewichtige projecten die met hun ellenbogen duwen en om voorrang vragen en roodgloeiende deadlines en zal ik ook de laatste hand aan de tekst van het derde boek leggen, waarvoor ik weer alle aandacht nodig heb.
Waar is de rust van de berg?

Met een surfplank over de golven van de tijd

Jaren geleden was dit omslagpunt tussen de tempel en de stad voor mij de reden om een onderzoek te doen naar het goed omgaan met tijd. Ik wilde uitzoeken of ook onder deze stadse condities het mogelijk was de aandacht en rust van de zentempel te behouden.

Als eerste stap heb ik mijn drie perfecte lijstjes met een ferme zwaai weggegooid in de prullenbak en ben gaan navigeren op mijn gevoel. Ik stelde mij ten doel op te merken wanneer ik de rust verloor en wat ik kon doen om die te behouden. Zo ontstonden stuk voor stuk de zeven mijlpalen van het Tijdsurfen.

Vandaag kwam mij een feedback onder ogen van een deelnemer aan een workshop Tijdsurfen net voor de vakantie. Ze schreef:
‘Het heeft mij vooral veel rust en ontspanning opgeleverd. Ik heb het gevoel dat ik zeeën van tijd heb gekregen, terwijl mijn productiviteit nog even groot is (of misschien wel groter is geworden).’
Dat is nu precies wat Tijdsurfen doet! Omdat je de rust vooropzet, werk je met aandacht, sta je meer open, ben je creatiever en dat alles heeft tot gevolg dat je ook productiever wordt.

Ik sta op en ga een kop thee zetten. Ha, begin de dag met een witje!
​Daarna bekijk ik alles wat aandacht verdient en neem het goed in mij op. Vervolgens duw ik mijn virtuele surfplank op de golven van de tijd en laat de beslissingen over aan mijn fijngevoelige intuïtie.


De workshop Tijdsurfen verzorg ik binnen bedrijven en organisaties zoals in september voor HVO-Querido (maatschappelijk werkers) in Amsterdam of as. dinsdag voor de gemeente Deventer, maar je kunt hem ook individueel doen, momenteel thuis vanuit je stoel, zonder files of vertraagde treinen, via Zoom.

Elke week volg je in kleine groep een workshop van 2 uur, die je stukje bij beetje invoert in de kneepjes van het Tijdsurfen. Gezamenlijk wisselen we de ervaringen uit en zo zie je de stress van de deelnemers in vijf weken veranderen in mensen met rust in hun gezicht en die hun taken met aandacht en voldoening uitvoeren.

Hier kun je je inschrijven voor de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’, start do. 3 sept.

1Reactie
  • Marita
    Geplaatst op 10:22h, 29 augustus Beantwoorden

    Dank je wel Paul voor deze meditatie.
    Ook ik probeer elke dag vanuit ” zijn” te handelen en niet vanuit ” moeten”.
    Maar oh,!! het vraagt steeds weer je aandacht.

Geef een reactie