Vergeet de tijd

Vergeet de tijd

Vergeet de tijd

In het weekend houd ik ervan te koken en schroom dan niet iets bewerkelijks te kiezen. Zo was ik afgelopen zondag in de weer met een recept van (ja echt waar) Sophia Loren, een recept dat beschreven stond in het Parool. Nu is Sophia Loren nog van de tijd dat de filmcamera’s traag konden inzoomen op een oogopslag of een gordijn dat door de wind bewogen wordt. Het bood de toeschouwer de tijd om intiem waar te nemen, om de poëzie te zien zou je ook kunnen zeggen. 
In het recept was het de aubergine die ik intiem moest waarnemen. Eerst snijden, dan zouten, afspoelen, drogen, schijfjes bakken, keukenpapier uitrollen, de schijfjes erop leggen en laten uitlekken. Zo, nu was de voorbereiding klaar! Vervolgens ging het nog verder met andere ingrediënten voordat de schotel de oven in kon.
Ik had mij ingedekt met een hapje vooraf, zodat mijn kinderen niet hongerig de keuken in zouden stormen om  boterhammen te smeren.

Iets bewerkelijks maken, schept rust. Het is weer enigszins trend geworden om handwerk te doen dat lekker veel tijd kost, zoals tekeningen inkleuren of breien, ook bij jonge mensen.
Misschien zul je bij jezelf denken: ‘daar heb ik de tijd helemaal niet voor’, maar de paradox is: hoe meer je bezig bent met alles weg te werken, hoe meer er op je afkomt en hoe drukker je het krijgt.  

Als je handwerk doet schep je een eiland van rust. Het is of je jezelf voor een paar uur afschermt van alle invloeden en verleidingen van buiten en het je gunt om in iets op te gaan en de tijd te vergeten. Zo kom je echt tot rust!

Aanwijzing 2 van het Tijdsurfen: Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling

Tijdsurfen kun je leren in een cursus timemanagement ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

12 Reactie's
 • Anoniem
  Geplaatst op 12:14h, 27 november Beantwoorden

  Herkenbaar. Koken doe ik af en toe wat uitgebreider en kan daar van genieten.
  Verder brei ik veel. Breien is iets waar je je op moet concentreren anders krijg je bv hele rare sokken😉 letterlijk steekje voor steekje. Alhoewel er soms ook tijdsdruk achter kan zitten maar daar waak ik steeds meer voor.

 • Anoniem
  Geplaatst op 12:21h, 27 november Beantwoorden

  Ja, ik borduur graag en dat is ook iets waarbij je de omgeving helemaal kan vergeten omdat je steekjes moet tellen en ik word er heel rustig van, heerlijk!

 • Peter Trouwborst
  Geplaatst op 12:22h, 27 november Beantwoorden

  prachtig verhaal Paul!
  ik heb het recept gelijk gedeeld met vrouw & dochter.
  Sophia Loren had ik als puber op mijn slaapkamerwand geplakt met nog een aantal beroemde filmsterren als 1 grote collage.
  Jouw stukjes geven mij altijd weer een goed gevoel in de week en ik kijk er naar uit.
  Fijne feestdagen!

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 22:58h, 27 november Beantwoorden

   🙂

 • Eline
  Geplaatst op 12:59h, 27 november Beantwoorden

  Beste Paul, zoals telkens weer een heel inspirerende… inspiratie 🙂
  Ik kom volledig tot rust als ik met m’n kamer- en balkonplanten bezig ben. Een voor een bekijken, dorre bloemen of blaadjes wegknippen, nieuwe grond geven of gewoon water. De tijd is dan niet bestaand.

 • Richard Heyne
  Geplaatst op 15:03h, 27 november Beantwoorden

  Paul, iedere week lees ik, in rust, met veel plezier je inspirerende verhaaltjes en voor t eerst word ik gewaar van de reageer button.

  Ik kan de tijd verliezen in t organiseren van duizenden Lego blokjes. Eerst op kleur en daarna de speciale vormen zoals de wielen of de poppetjes. Een volgende stap is het ordenen naar de boekjes die ik heb bewaard waarbij ik hoop de ‘doosjes’ weer compleet te krijgen. Niet om er geld mee te verdienen maar t geeft me rust en dat is voldoende. Niet alles heeft n doel nodig

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 23:04h, 27 november Beantwoorden

   Ja, dat is inderdaad ook zo iets

 • Barbara
  Geplaatst op 16:21h, 27 november Beantwoorden

  Ik heb binnen- meer winterse activiteiten waarmee ik de tijd vergeet en meer zomerse-buiten dingen. En ik doe niet elke dag alle dingen, daar zou ik ws gek van worden. Beeldhouwen,, schilderen, uitgebreid koken, sokken en knuffels breien, tuinwerk en strijken…

 • Stella Peters-Hessels
  Geplaatst op 18:01h, 27 november Beantwoorden

  Een “klus”.. meer een hobby is het waar ik volledig in op ga. De tekenmethode Zentangle geeft zoveel rust, én inspiratie. Je volgt je intuïtie, tekent zonder plan en je kunt geen fouten maken, hoogstens een variatie. Een erg ontspannende dagelijkse bezigheid voor mij waarvoor ik alleen maar een pen nodig heb, een micron pen, een doezelaar en een 2B potlood.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 23:02h, 27 november Beantwoorden

   Haha, dat maakt nieuwsgierig!

 • Charlotte Reijman
  Geplaatst op 11:46h, 28 november Beantwoorden

  Hallo Paul,

  IK wilde nog reageren op “vergeet de tijd”:
  Ik doe zeker iets waar je jezelf in kan verliezen. Ik doe een opleiding waarin je leert te schilderen zoals de Oude Meesters deden….Je zet verf op het paneel en dan ga je eindeloos de verf al tamponerend verdelen over het paneel. Net zo lang er geen enkele overgang meer te zien is. Dus blik op oneindig en doorgaan. Heerlijk om je hier in te verliezen en je bent zó uren verder.
  Groetjes

 • kristine
  Geplaatst op 11:34h, 03 februari Beantwoorden

  ook heb ik last van hevige stress soms ook hevige spanning in de nek ikkan mij bijna niet meer bewegen als ik ga wandelen of gaan fietssen telande dan is mijn stress gedaan ook met handwerk zoals breien of naaiwerk dit doet mij ook goed

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link