Vertraag

Vertraag

Vertraag

Als in een film zijn we plots verplaatst naar een wereld die lijkt op de onze maar waar het veel stiller en rustiger is, waar we minder gestoord en door het lawaai van het verkeer en niet meer meegezogen worden door een snelle rivier. In deze andere wereld is de lucht veel blauwer en zien we ’s nachts de sterren beter. Het valt ons op dat de ene plant gaat bloeien terwijl de andere z’n roze blaadjes alweer kwijt is.

Het lijkt wel of in deze andere wereld alles wat langzamer gaat.

Er is geen reden om het hier zo snel te doen. We staan wat langer stil bij kleine dingen. Een duif met een takje in z’n bek. Een merel die fluit in de stille avond. Een verdwaald vlindertje met blauwe vleugels.
In de oude wereld waren er feestdagen waarin drommen mensen met een oranje outfit of gekleurde strepen op het gezicht op het pontje overgezet werden naar de feesten in Noord. In deze nieuwe wereld is een feestdag een uitnodiging om met je benen hoog in alle rust een boek te lezen.

Wat zou de boodschap zijn?

Wat kunnen we leren van deze nieuwe wereld en meenemen als we weer terugkeren naar de oude wereld?
Wat ik wil meenemen is wat handen vol met trage tijd. Stilstaan en de tijd nemen om te luisteren ook al rent iedereen om me heen.  De rimpeling in het water volgen, met mijn rug naar het drukke verkeer. Een stilte laten vallen ook al moeten we eigenlijk door.

In deze andere wereld is een groep mensen heftig ziek. We horen erover maar zien ze niet. Ze worden verzorgd door een leger van helpers. Het contact tussen ons en deze zieke groep is erg lastig. We worden op afstand gehouden van elkaar. Af en toe mogen een paar mensen naar de zieke groep toe. Wel moeten ze op afstand blijven of zich helemaal inpakken tot ze nauwelijks nog herkenbaar zijn. Vastpakken kan alleen met een zo’n dunne gladde handschoen aan.
Dat is voor allen heftig, voor de zieke, de bezoeker en het leger van helpers.

Vertragen

Vertragen is wat ik zou aanraden als je bij een zieke op bezoek kunt gaan. Laat alle ballast achter je en kom leeg binnen. Wacht tot de tijd in je net zo traag verloopt als bij de zieke zelf. Luister naar de adem, neem de geur van de ruimte in je op. Praat en handel vanuit rust.

Als je de zieke niet kunt bezoeken, sta dan stil bij de onrust in je hart. Hoor je hart bonken tot het rustiger wordt. Wellicht kun je ingesproken berichten sturen die de helpers voorlezen. Je kunt ook momenten scheppen waar je met je aandacht bij de zieke bent. Je kunt berichten fluisteren direct vanuit jouw hart naar het hart van de zieke. Boodschappen gevuld met je liefde, dankbaarheid en vergeving. Waarschijnlijk komt het bericht wel aan. Gaat het dwars door alle muren heen.
Dat gaat dan wel weer snel.

Webinar over afscheid nemen

28 April was er een vraaggesprek van Roos Trooster van Planetree met mij met als thema ‘Menswaardig afscheid en rouw in tijden van corona’. We gaan in op die zo pijnlijke situatie die is ontstaan, waarin mensen kunnen sterven zonder wakende familie om hen heen, waar zoveel gevraagd wordt van de verpleging die het contact met de naasten onderhoudt en de rol van de familie overneemt en waar de naasten op afstand moeten blijven of niet aanwezig kunnen zijn.
Het Webinar is bedoeld voor zorgverleners die te maken hebben met afscheid en overlijden van patiënten en cliënten.

Terugkijken

Op deze pagina kun je je het Webinar terugkijken.

6 Reactie's
 • Rita
  Geplaatst op 11:34h, 28 april Beantwoorden

  Ik herkende veel in wat je schreef ivm niet in contact komen met je dierbare.
  Mijn man had jong dementie en ik kon ook niet meer binnen bij hem, maar wel via zijn ziel.
  Ik heb toen geleerd wat vertraging wou zeggen.
  Ik heb ook geleerd dat de ziel er steeds en zal zijn, nu na 7jaar voel ik hem nog steeds dichtbij mij.
  Het bewust worden van dit mooi gebeuren heeft mij nederig en liefdevol naar al dit moois in deze wereld laten kijken.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 12:43h, 30 april Beantwoorden

   Zo mooi en waardevol wat je beschrijft. Wat bijzonder dat je dit op deze manier hebt kunnen beleven. Het zegt iets over de liefde die er tussen jullie was.

 • Sandra
  Geplaatst op 21:44h, 28 april Beantwoorden

  wat ontzettend mooi en treffend omschreven.
  Daar haal ik heeel veel inspiratie uit .
  Ik heb in mijn kring nog geen ervaring met ernstige zieke Corona patienten, maar ik zal graag in een meditatie het “collectief van ernstig (eenzame) zieke mensen” een warm liefdevol hart toedragen.

  bedankt voor de inspirerende mailing

 • Heini
  Geplaatst op 16:01h, 29 april Beantwoorden

  Dank je wel voor opnieuw deze mooie mail over deze periode van stilte en vertragen.
  Ook ik ben zo’n helper, ingezet als oud IC verpleegkundige ervaar ik wat het doet met deze zieke mensen hun naasten en wij als collega’s en met mijzelf.
  En idd hoe bijzonder als je als verpleegkundige op de IC een mail mag voorlezen van familie aan hun zieke naaste volledig zo lijkt het voor het oog in slaap gehouden en aan de beademing.
  En toch bij het voorlezen houd ik haar hand vast met mijn hand in idd handschoenen en dan de woorden geven van haar naasten en hoe dan te ervaren dat de mimiek van het gezicht verandert.
  Dankbaar ben ik en vol van Gods goedheid op dit moment op deze plek.
  een vertraagd kostbaar moment dat wil ik graag met jou delen.

 • Maria
  Geplaatst op 12:45h, 30 april Beantwoorden

  Dag Paul, hierbij een gedicht dat als een soort muurgedicht op mijn koelkast is geplakt. Je woorden kwamen vanmorgen weer als geroepen. Dank daarvoor.

  Laat
  Vertraag.
  Vertraag.
  Vertraag je stap.

  Stap trager dan je hartslag vraagt.

  Verlangzaam.
  Verlangzaam.
  Verlangzaam je verlangen
  En verdwijn met mate.

  Neem niet je tijd
  En laat de tijd je nemen –
  Laat

  .
  Leonard Nolens (1947)
  uit: Laat alle deuren op een kier
  (Querido 2004)

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 12:56h, 30 april Beantwoorden

   Wat een mooi gedicht!
   Laat de tijd je nemen…

Geef een reactie