Vervang slechte gewoontes door goede gewoontes

Gewoontes

Vervang slechte gewoontes door goede gewoontes

Ingesleten gewoontes veranderen is best lastig. Het lijkt of ons systeem vraagt om dat biertje na het werk of die chips of chocola op bepaalde telkens terugkerende momenten. 
Er gewoon mee stoppen omdat je vindt dat het niet goed voor je is, blijkt in de praktijk lastig: het zit ‘in ons systeem’. De manier om het systeem mee te krijgen in je nieuwe plannen, is jezelf iets anders gunnen. In plaats van het biertje neem je een alcoholvrije drank. In plaats van de chips of chocola, neem je iets van fruit. 
Als je vindt dat je teveel eet, kun je kleinere porties opscheppen. Ook dat is het systeem opzeilen! Het heeft namelijk de onbewuste drive zich te richten op de hoeveelheid die op het bord ligt. Bij een grote portie wil het systeem veel eten. Nuttig kleinere hoeveelheid langzaam en aandachtig. 
Jezelf iets verbieden ervaart het systeem als bemoeizucht en het komt in opstand. Jezelf iets anders aanbieden echter werkt prima!

Het is belangrijk te realiseren dat ook de nieuwe gewoonte dient ingesleten te worden. Het vergt dus enige tijd voordat het systeem eraan gewend is. Ook kan het zijn dat je terugvalt in de oude gewoonte. Beschouw dit dan als een uitzondering die je jezelf toestaat. Je kunt de draad weer opnemen en verder gaan met het nieuwe patroon, zonder jezelf allerlei verwijten te maken.

De 1ste verdieping van het huis van De Stressontknoping: Zelfbeeld

Je kunt dit thema bestuderen in een workshop Zelfbeeld verbeteren en Emoties verwerken

1Reactie
  • Marie
    Geplaatst op 14:41h, 05 juni Beantwoorden

    Heel prettig, na de Inspiratie over de koude douche, doen wij altijd, nu een zeer zinnige tekst,
    toe te passen op nog veel meer dan eten….dank je Paul. Verheug me al op je volgende, liefs!

Geef een reactie