Verwijder het hokje eromheen

Hokjes

Verwijder het hokje eromheen

Het is gemakkellijk om te kunnen klasseren wat we om ons heen zien. Zo kan ik vertellen dat ik tulpen, paardenbloemen en madeliefjes gezien heb tijdens mijn fietstocht. Een naam is handig als je er met iemand over wilt praten of er iets over opzoeken. Het zegt echter nog niets over de emotionele beleving die je erbij hebt gehad.
Integendeel, het neemt vaak iets van de beleving weg. Dan zien we wel maar niet echt. Daarvoor is wat tijd en ook een snufje liefde nodig.

Ook bij mensen passen we vaak onbewust een hokje toe. ‘Die is kribbig, die is grappig, dat is een betweter, die is intelligent’, denken we bij onszelf bij een weerzien. Vervolgens blijft dat hokje op de achtergrond aanwezig terwijl we kijken, praten en luisteren naar de ander. 

Het is een keerzijde van de geniale mogelijkheden van onze ratio: we kunnen klasseren, vergelijken, concluderen en strategieën bedenken maar omdat we die eerdere ervaringen voortdurend ophalen om te vergelijken en als uitgangspunt te nemen, beleven we niet meer fris. 

Gelukkig hebben we ook de mogelijkheid het hokje los te laten en onbevangen te kijken en te ontmoeten. Het geeft meteen meer vrijheid. Dan dreunen die oude deuntjes niet meer na in ons hoofd en kunnen we iets mooi vinden wat niet onze smaak is of van iemand genieten die anders naar de wereld kijkt dan wij.

Aanwijzing 2 van het Tijdsurfen: Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling

Tijdsurfen kun je leren in de cursus timemanagement ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
 

Geef een reactie