Vleugels van vertrouwen

De vleugels van vertrouwen

Vleugels van vertrouwen

De oerstaat van rust en vertrouwen

Als een pasgeboren baby’tje ziet, voel je maar een ding: wat een wonder! Het is nog zo dicht bij de bron. Alles wat het doet, elke oogopslag elk gebaar elke blik, is oorspronkelijk en lijkt te komen uit een andere wereld. Er zijn nog geen gedachten, geen overwegingen. Het reageert direct op impulsen en wanneer de behoeftes vervuld zijn, keert het terug tot het oergevoel dat onder alle gevoelens ligt: vertrouwen.
Wanneer het op zijn ruggetje ligt met zijn armen en benen geopend, straalt het een en al vertrouwen uit. Het heeft ook nog geen reden om te wantrouwen. De omgeving omringt de baby met de beste zorgen, en verwelkomen elke lach elke blik met blijdschap en verwondering.
Een baby is, en verder niets.

Onze hond kent deze open houding ook. Ook hij kent nauwelijks zorgen. Of het moet bulletje het buurhondje waar hij geen feeling mee heeft en die hij het liefst wil verjagen.
Giz kan ook hij op z’n rug gaan liggen, met de poten omhoog, in volkomen ontspanning en vertrouwen.

Grijze wolken in de lente

Als wij mensen opgroeien van kind naar het volwassen zijn, verwijderen we ons stukje bij beetje van deze oerstaat van rust en vertrouwen. We krijgen verantwoordelijkheden, een baan, een woning, wel of geen gezin en maken ons zorgen of we het ons lukt hier goed mee om te gaan.

Als het in normale omstandigheden al lastig kan zijn om vertrouwen te voelen, is dat nu met het Coronavirus nog een extra uitdaging: hoelang gaat het duren? Word ik ziek en in welke mate? Worden familie of vrienden van mij geraakt? Komt er een economische crisis en wat betekent dat voor mij?
En toch, tegelijk is het schitterend lenteweer, hebben veel mensen tijd om te klussen, te lezen of een cursus te doen. Heb je nog toegang tot dit oervertrouwen of zijn er telkens grijze wolken aan de hemel die de zon bedekken en ons somber maken?

Vertrouwen geeft je vleugels en maakt het leven licht

Hier volgen een aantal tips om telkens weer terug te kunnen keren naar de oertoestand van rust en vertrouwen.

 • Vertrouwen wil niet zeggen dat alles goed zal gaan, het wil zeggen dat wat er ook gebeurt, je erop vertrouwt dat je een weg zult vinden om er op een goede manier mee om te gaan.
 • Laat los. Blijf niet hangen in allerlei doemgedachten, maar herken deze en onderhoudt ze niet.
 • Blijf bij nu. Zorgen waarvan je nog niet weet of deze nodig zijn, hoef je nog niet te maken.
 • Herken het gevoel van vertrouwen. Zoek bewust deze staat van vertrouwen in jezelf op, wanneer had je dat al? Hoe voelde dat toen? Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je vertrouwen voelt?
 • Laat de zon en de lente binnenkomen. Kijk naar de bloesem, de lammeren in de wei, hoor de vogels zingen en zie ze nesten bouwen. Voel de zon op je huid.

Het oergevoel van vertrouwen herontdekken

In een workshop Zelfbeeld en Emoties leer je een bijzonder krachtige manier om dit oergevoel van vertrouwen te herontdekken en de basis te maken van waaruit je leeft.

9 Reactie's
 • Mary Renooij
  Geplaatst op 13:06h, 14 april Beantwoorden

  PRACHTIG! niet MEER en niet MINDER.

 • Elisa Vermeulen
  Geplaatst op 14:17h, 14 april Beantwoorden

  zo is dat, helemaal. Dank je!!

 • Marco ten Hoope
  Geplaatst op 15:25h, 14 april Beantwoorden

  Altijd goed om jouw berichtjes te lezen!

 • Tara
  Geplaatst op 16:25h, 14 april Beantwoorden

  Toen ik 17 jaar was (nu 55), liep ik stage in een kinderbeschermingsinternaat. Daar was een baby die veel indruk op me heeft gemaakt. Het meisje was aan het afkicken van alcohol (moeder was verslaafd) en haar kleine lichaam stond helemaal strak, haar vuistjes gebald. Als zij huilde, ging dat door merg en been. Ze transpireerde enorm en schreeuwde het uit. Dat is een ander begin, zeker als je ook niet al te veel tijd hebt omdat er nog tien andere kinderen je aandacht trekken en de vaste begeleidster niet altijd dienst heeft. Mijn punt is dat niet alle baby’s een onbevangen start maken in een bedding van vertrouwen..
  Toch is er ook voor haar oervertrouwen, dat is wel iets wat je opbouwt om te leren zien. Gelukkig biedt zen daar mogelijkheden toe. Meebewegen als bamboo flexibel en sterk.. Take care Paul

  Groetjes Tara

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 17:53h, 14 april Beantwoorden

   Helaas heeft lang niet elk kind een start vanuit rust en vertrouwen.
   Nog gisteren hoorde ik een voorbeeld van twee pleegkinderen. De pleegouders, zelf therapeuten, hadden in het begin uren per dag besteed om de kinderen stukje bij beetje te ontdooien en toch iets van een bodem te geven.
   Ook dan is de uitdaging: het kind vertrouwen te laten voelen, zodat het het zelf ook kan ontwikkelen.

 • Barbara
  Geplaatst op 16:58h, 14 april Beantwoorden

  Extra steuntje in de rug, dank je Paul.

 • Anja
  Geplaatst op 07:29h, 15 april Beantwoorden

  Dankjewel Paul
  Ik ga de dag met aandacht voor vertrouwen starten! Te helpt me met mezelf hierop te richten
  Fijne dag
  Anja

 • marianne debets
  Geplaatst op 10:42h, 15 april Beantwoorden

  iedere week weer, zoals vandaag 15 april korte, praktische en reële tops om verder te gaan in deze toch complexe tijd, dank ervoor!!

 • Hester van der Putte
  Geplaatst op 18:10h, 15 april Beantwoorden

  Och Paul, wat een mooie inspiratie! Zo is het en het helpt! Dank je wel ☆.

Geef een reactie