Voed je telefoon op

Voed je telefoon op

‘Ik heb mijn auto opgevoed,’ zei mijn zenmeester ooit eens met een geheimzinnige glimlach. He, dacht ik bij mijzelf, een object opvoeden? Een auto doet toch gewoon zoals hij gemaakt is.
Het bleef wel bij me hangen. Als je vaak een voorwerp gebruikt, dan past het zich aan jouw gedrag aan.
Om eerlijk te zijn weet ik niet hoe de auto van meester zich getransformeerd heeft maar hem kennende neem ik aan dat hij soepeler schakelt en sneller optrekt.

Wat ik wel weet is dat ik mijn eigen telefoon heb opgevoed. Een niet-opgevoede telefoon laat in gezelschap ongegeneerd boeren en scheetjes, valt je in de reden en geeft je informatie waar je nooit om gevraagd hebt. Misschien is hij ’s nachts eindelijk even stil als je hem met moeite tot zwijgen gebracht hebt, om ’s morgens al meteen weer vrolijk jou bij de hand te nemen.

Persoonlijk vind ik dat een telefoon niet de leiding mag nemen. Het uitgangspunt van een telefoon dient stilte te zijn, tenzij ik hem uitnodig om mee te doen. Dat betekent in de praktijk dat ik enkele maatregelen genomen heb.

Maatregel 1
Alle notificaties en pushberichten staan uit. ‘Mag deze app u pushberichten sturen?’ word mij regelmatig gevraagd. Nee, natuurlijk niet denk ik dan. Als ik er behoefte aan heb, ga ik het zelf wel instellen. Ik vraag mij trouwens af waarom men het pushberichten noemt. Zouden de ontwikkelaars niet beseffen dat de meeste mensen het onprettig vinden om gepusht te worden?
Enkele apps mogen van mij meldingen sturen die wel zichtbaar maar niet hoorbaar zijn, zoals Whatsapp of Signal. Maar alle nieuwssites en social media wachten rustig totdat ik zelf besluit te gaan kijken.

Maatregel 2
Mijn telefoon staat als ik met aandacht bezig ben op ‘niet-storen’. En dat is bij mij meestal.
Het heeft een groot voordeel. Je werkt in alle rust. Mocht er iemand bellen, dan zie je dat wel omdat het scherm zich activeert, maar je hoort het niet. Dat maakt het veel gemakkelijker een binnenkomend telefoontje te negeren als het niet uitkomt. Als de telefoon geluid maakt wanneer je gebeld wordt, ben je afgeleid, ook al neem je hem niet op.
Als een bekende of een werkcontact mij belt, voer ik de naam van deze persoon in de contactlijst van mijn telefoon in. In het vervolg verschijnt de naam op het scherm als deze persoon mij belt. Dat maakt het nog makkelijker te besluiten of dit het juiste moment is voor dat gesprek.

Maatregel 3
Bij instellingen heb ik een aantal mensen favoriet gemaakt. Dat zijn voor mij mijn vrouw en mijn kinderen maar je kunt natuurlijk ook werkrelaties kiezen. Die komen er wél doorheen wanneer de telefoon op niet-storen staat.

Hoe doe je dat? Ga naar contacten. Vink het sterretje aan om een contact favoriet te maken. Vervolgens veeg je het scherm van je telefoon naar beneden en ga je naar ‘niet storen’. Als je lang op de tegel drukt verschijnen vanzelf de instellingen. Daar kun je onder ‘mensen’ instellen dat alleen favorieten je mogen onderbreken.
Heb jij ook een tip over hoe je jouw telefoon hebt opgevoed? Leuk als je het laat weten in een reactie!

5 Reactie's
 • Map van hilten
  Geplaatst op 13:34h, 14 maart Beantwoorden

  Hoi Paul ik heb op het beginscherm van mijn telefonie maar een paar symbooltjes staan die ik echt belangrijk vind. Zo kan ik ze snel aanklikken en vind ik de rest op de volgende pagina’s als ik ze nodig heb. Vooral symbooltjes die aandachtcijfertjes plaatsen zijn naar de volgende bladzijden verbannen
  Groet
  Map

 • Cokkie
  Geplaatst op 17:22h, 14 maart Beantwoorden

  Hoi Paul,
  Bedankt voor de tip dat je contacten favoriet kan maken. Mijn zoon van 10 heeft vaak zijn niet storen aan staan op zijn mobiel. En dat vind ik heel verstandig van hem, alleen niet handig als ik of zijn vader hem proberen te bereiken. Wij zijn nu (uiteraard met zijn toestemming) favoriete contacten.
  Groet Cokkie

 • Parubhjit Kaur
  Geplaatst op 23:01h, 14 maart Beantwoorden

  Hoi Paul, met enorm veel plezier weer de inspiratie gelezen. Een heel fijn en belangrijk onderwerp, zoals tijd eigenlijk.

  Ik heb een tip die lijkt op de tip van Map. Ik heb een aantal apps naar de laatste scherm verplaatst, zodat het even duurt om er te komen.. in de tussentijd bedenk ik me of ik echt de app wil bekijken.

  Nog een tip is uitloggen bij een app indien mogelijk. Ik betrapte mezelf dat ik te vaak en te lang op Linkdn zat zonder enige resultaat of voldoening. Toen besloot ik me uit te loggen. Dit hielp me om alleen de app te gebruiken wanneer Ik zelf echt wou. Ik heb toen Linkdn na een maand weer bekeken. En in de tussentijd mn tijd beter benut.

  In mijn situatie kan ik het verloorloven, dus dit is heel persoonlijk denk ik. Wellicht heeft een lezer iets aan deze tip. Mijn geluid staat altijd uit. Als ik een belangrijke telefoon hoor te ontvangen dan weet ik dat vaak van te voren. En anders mis ik een oproep en bel wanneer het me schikt terug. Ik bel wanneer ik wil en praat met iemand wanneer ik wil. Als iemand me belt, voelt het vaak als een ongewenste onderbreking. Als er een noodgeval is, dan kan men mijn partner bellen. 🙂

  En de laatste: soms heb ik behoefte om mn whatsapp administratie bij te werken zonder dat ik tussendoor afgeleid kan worden door nieuwe berichten. Dan zet ik mn telefoon op vliegtuig stand, of WiFi/internet uit en ga dan aan de slag. Als ik klaar ben, dan zet ik internet weer aan en mn telefoon weg.

  Tip namens mn partner: tweevoudige identificatie invoeren. (Haha)

  Veel liefs, Parubhjit Kaur

 • Mathious 🇨🇦
  Geplaatst op 01:06h, 15 maart Beantwoorden

  “ An uneducated phone burps and farts unabashedly in company, interrupts you and gives you information you never asked for.”

  Hi Paul, I definitely love that analogy. Gonna steal it.

  Another insightful article, full of practical tips.

  Thanks again

 • Karin
  Geplaatst op 11:04h, 15 maart Beantwoorden

  Hi Paul, fijne tip!
  Ook de wijze waarop je hem uitlegt; een fijne manier om deze zinvolle boodschap verder te verspreiden ☺️ Ikzelf heb vrijwel altijd mijn mobiel op stil staan omdat ik wat prikkelgevoelig ben. Het helpt mij veel.
  De enige geluiden, die ik toelaat dat zijn die van de personen uit mijn favorieten (telefooncontacten) en de Bell of Mindfullness via de app Plum Village. Je kunt dat door Focus in te stellen. Ik heb daar de optie Mindfulness ingeschakeld, daar kan je vervolgens aangeven van welke personen of apps je wél berichten/meldingen wilt ontvangen.
  🙏🏼

Geef een reactie