Voor als je het somber inziet

Voor als je het somber inziet

Iedereen kent wel de uitdrukking ‘Is het glas halfvol of halfleeg?’ Je kunt vaak op beide manieren naar een situatie kijken. Beschouw je het glas als halfvol, dan zie je de optimistische kant, datgene wat er wel is. Zie je het glas eerder als halfleeg, dan kijk je vooral naar wat er niet is.

Wanneer we tegenslag hebben, kunnen we ineens alles van de halflege kant gaan bekijken. Je voegt er ook nog wat andere zaken bij die niet zo goed lopen, plus dat ongelukje wat je laatst had. Nog een snufje pessimisme eroverheen en vervolgens roer je rond in zelfverwijt.

Om zo’n negatieve stem te ontkrachten kun je het volgende doen: schrijf je gedachten op, al die zwarte gedachten die in je waren opgekomen. Als je uitgeschreven bent, kijk je er nog eens naar terwijl je ook het achterliggende mechanisme doorziet en glimlach erom.

Hiermee kalmeer je de emotionele onrust en blijft er helderheid over. 
Je zult nu ook de halfvolle kant kunnen opmerken.

Het helpt om van een afstand naar je eigen gedachten te kunnen kijken. Dat is ook de reden waarom het fijn is om een dagboek te schrijven. Wat als losse flarden door je hoofd wappert, staat nu in duidelijke zinnen achter elkaar. Zelf schrijf ik niet elke dag maar wel telkens als ik nieuwe inzichten heb of als het ergens vastloopt.

1Reactie
  • Pia
    Geplaatst op 14:55h, 02 oktober Beantwoorden

    Bedankt! Je advies kwam als om gevraagd…

Geef een reactie