Voor als je het somber inziet

Glas halfvol of halfleeg

Voor als je het somber inziet

Iedereen kent wel de uitdrukking ‘Is het glas halfvol of halfleeg?’ Je kunt vaak op beide manieren naar een situatie kijken. Beschouw je het glas als halfvol, dan zie je de optimistische kant, datgene wat er wel is. Zie je het glas eerder als halfleeg, dan kijk je vooral naar wat er niet is.

Wanneer we tegenslag hebben, kunnen we ineens alles van de halflege kant gaan bekijken. Je voegt er ook nog wat andere zaken bij die niet zo goed lopen, plus dat ongelukje wat je laatst had. Nog een snufje pessimisme eroverheen en vervolgens roer je rond in zelfverwijt.

Om zo’n negatieve stem te ontkrachten kun je het volgende doen: schrijf je gedachten op, al die zwarte gedachten die in je waren opgekomen. Als je uitgeschreven bent, kijk je er nog eens naar terwijl je ook het achterliggende mechanisme doorziet en glimlach erom.

Hiermee kalmeer je de emotionele onrust en blijft er helderheid over. 
Je zult nu ook de halfvolle kant kunnen opmerken.

Het helpt om van een afstand naar je eigen gedachten te kunnen kijken. Dat is ook de reden waarom het fijn is om een dagboek te schrijven. Wat als losse flarden door je hoofd wappert, staat nu in duidelijke zinnen achter elkaar. Zelf schrijf ik niet elke dag maar wel telkens als ik nieuwe inzichten heb of als het ergens vastloopt.

De kelder van het huis van De Stressontknoping: Emotionele verwerking

Je kunt dit thema bestuderen in een workshop Zelfbeeld verbeteren en Emoties kalmeren

1Reactie
  • Pia
    Geplaatst op 14:55h, 02 oktober Beantwoorden

    Bedankt! Je advies kwam als om gevraagd…

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link