Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar

Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar

Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar

De oorlog in Oekraïne is zo heftig dat hij doorspeelt op de achtergrond van bijna alles wat je doet. Het voelt als een sombere dreunende ondertoon die dreigend en onheilspellend klinkt. Je kunt je er niet van losmaken. Dat we het als zo dichtbij ervaren, heeft zeker ook met de mens Zelenski te maken. Hij is de stem van de Oekraïners. We herkennen ons in hem. Hij spreekt ons direct aan, geeft ons verslag en vraagt om hulp. Als je zijn video’s bekijkt kun je niet anders dan geroerd zijn.

Je losmaken van het nieuws
Toch is het tegelijk goed wanneer je je ook los kunt maken van het nieuws. Enerzijds leef je diep mee, je helpt op een of andere manier als dat in je vermogen ligt en voelt mee alsof het onszelf betreft. Anderzijds mag je jezelf ook toestaan ten volle te beleven dat het lente wordt en dat het leven hier gewoon doorgaat.

Altaar
Afgelopen weekend was er de workshop ‘De innerlijke metamorfose’ in het klooster in Huissen. Een onderdeel daarvan is ook het thema ‘verlies verwerken’. Hoe ga je ermee om wanneer je een dierbaar persoon verliest in je omgeving? Hoe rouw je en hoe verwerk je?
Hier in het Ondernemerscentrum waar ik mijn werkplek heb, is het actueel. Mijn lieve buurvrouw Gaby heeft door een bijzonder agressieve kankersoort ineens afscheid moeten nemen van het leven. In mijn werkruimte heb ik een altaartje voor haar gemaakt met gele narcissen, een foto van haar en een kaars.

Vreugde en verdriet ondersteunen elkaar
Wanneer ik het thema rouw behandel, benadruk ik dat je naast het verdriet ook andere emoties mag voelen, zoals bijvoorbeeld vreugde of plezier. Veel mensen herkennen dat ook wel: na een begrafenis is er naast de droefheid vaak ook ruimte om weer luchtig te zijn. Je hoeft je daar zeker niet bezwaarlijk onder te voelen. Leven en dood, vreugde en verdriet, ze liggen zo dicht bij elkaar, ze ondersteunen elkaar, ze hebben elkaar nodig.

Dit geldt ook voor het beleven van de oorlog in Oekraïne. Naast het meeleven met het leed kun je ook andere gevoelens toelaten zoals bijvoorbeeld blijheid om de bloemen en het groen dat weer fris uitloopt aan het begin van de lente.
Ik raad aan niet aldoor maar het nieuws te checken. Liever één à twee keer per dag dan telkens weer opnieuw. Dan kun je je er ook echt weer van losmaken en opgaan in andere dingen.

Weerbaar
Als vreugde en verdriet naast elkaar mogen bestaan, maak je jezelf weerbaarder. Je bent aangenamer voor je omgeving. Die sombere ondertoon kent dan ook momenten dat hij verdwijnt en andere tonen mogen klinken.

Aanbieding
Gedurende 3 dagen korting workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Deze week is mijn verjaardag. Daarom wil ik een aanbieding doen.
De workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ die do. 24 maart start van 16.30 tot 18.30 uur is gedurende drie dagen te boeken met een korting van € 70.
De workshop kost gedurende deze dagen € 225 (i.p.v. € 295).
De korting is geldig vanaf vandaag tot en met donderdag 17 maart. De korting is al verwerkt in de prijs op de website.

Info en meedoen workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen

2 Reactie's
 • Hester Van der Putte
  Geplaatst op 15:45h, 16 maart Beantwoorden

  Wat een mooie inspiratie. Dank je wel! Die helpt mij echt.

 • Annemiek
  Geplaatst op 22:07h, 19 maart Beantwoorden

  Gefeliciteerd, Paul
  en bedankt voor je wekelijkse ‘kattebelletje’ om even uit het dagelijkse gedoe te komen en een stiltemomentje kado te krijgen met je fijne inspiratiemomenten.
  Bedankt!

Geef een reactie