Waar ben jij trots op?

Waar ben jij trots op?

In mijn werk als coach kom ik vaker mensen tegen die een nieuwe richting inslaan. Soms vrijwillig maar soms ook gedwongen, omdat hun functie boventallig wordt, of omdat er in de samenwerking iets spaak loopt. De leegte die dan ontstaat, kan behoorlijk onzeker maken. Het simpele feit dat je niet weet of het wel gaat lukken een nieuwe baan te vinden en ook niet hoe lang het gaat duren, kan tot gevolg hebben dat je aan jezelf gaat twijfelen.
En dat is nu juist weer geen handig uitgangspunt bij een sollicitatie of netwerkgesprek.

Op zo’n moment vraag ik: ‘Waar ben je goed in?’, of ook: ‘Waar ben je trots op?’. Dan duurt het vaak even voordat het antwoord komt, omdat de blik naar de andere kant gericht was. Vervolgens komt er eigenlijk altijd wel iets moois uit. Dan vraag ik om het zo concreet mogelijk te vertellen. Zo komt ook nog het gevoel dat het gaf erbij. Nu ziet de persoon ineens zijn bijzonderheid, zijn uniciteit.
Bij een sollicitatie raad ik aan een of twee van deze concrete situaties paraat te hebben. Het werkt beter om een voorbeeld te geven van hoe je functioneert, dan er een abstracte uitspraak over te doen.

Ook al heb je het niet meteen nodig, is het toch een leuke uitdaging te bedenken waar jij goed in bent of situaties waar je trots op bent op hoe jij dat afgehandeld hebt. Het wijst je de richting waar jij je prettig bij voelt of waar jij jezelf goed kunt inzetten.

 

3 Reactie's
 • Els
  Geplaatst op 12:43h, 13 februari Beantwoorden

  Prachtige foto met mooie inspiratie. Ook een goeie week toegewenst. Groet Els

 • Anoniem
  Geplaatst op 20:33h, 13 februari Beantwoorden

  Wat een mooie foto! En ik vind het ook een heel goede reminder om er meer bij stil te staan waar ik trots op ben, concrete gebeurtenissen. Dat helpt niet alleen in solicitaties maar ook in wijdere zin. Dank je!

 • Anoniem
  Geplaatst op 17:25h, 17 februari Beantwoorden

  Zo mooi deze inspiraties iedere week, loopt bijzonder genoeg ook zo synchroon met mijn eigen pad en uitdagingen 🙂 Dank!

Geef een reactie