Wat echt belangrijk is

Wat echt belangrijk is

Doe je ogen dicht en stel jezelf de vraag: wat is echt belangrijk in mijn leven?

Als je je laat vangen door de fuik van zoveel mogelijk gedaan krijgen, kun je zonder dat je het in de gaten hebt, steeds meer belangrijke activiteiten laten wegvallen. Je bent vooral nog aan het werk.
Ik heb een grafiek gemaakt met wezenlijke activiteiten. Links zie je activiteiten staan die allemaal je aandacht verdienen. Rechts zie je het gevaar van altijd het werk vooropzetten. Het effect daarvan merk je pas goed op langere termijn. Het tast je gezondheid en je levensplezier aan.

1. Werk, de grote veelvraat
Het werk neemt qua tijd een groot gedeelte van de dag in. Wanneer we gedreven zijn kunnen we in de fuik terecht komen van een groots mogelijke productiviteit. Ongemerkt drukken we de andere parten naar de zijlijn, terwijl die nu juist wezenlijk zijn op de langere termijn.
2. Vriendschappen, familie en andere relaties onderhouden
Het lijkt misschien iets waarop je kunt bezuinigen maar je uitwisseling met de kring mensen waar je je in bevindt is het fundament waarop je draait en leeft.
3. Ontspanning
Lekker niets doen. Wandelen en fietsen, naar de lucht kijken. De lente zien ontluiken.
4. Lichaam en geest onderhouden
Dansen, zwemmen, sporten, fitness, yoga, meditatie. Maar ook puzzelen, mijn vader loste elke dag de puzzel uit de krant op en bleef helder van geest tot in de 90.
5. Studie en ontwikkeling
Nieuwsgierigheid is een kostbare eigenschap. Hoe ging het vroeger? Waarom werkt dit zo? Waarom denken anderen er anders over? Dit gaat over lezen en docu’s kijken (De docu Staal op NPO1 op woensdag is zooo goed!), een opleiding doen, iets nieuws leren.
6. Witjes!
Dit is een van de geheimen van Tijdsurfen, de schat die verborgen ligt in het mijmeren. Ga telkens weer even weg van je beeldscherm en neem een witje, ga iets doen waarbij je niet hoeft na te denken, de afwasmachine uitruimen, een mandarijntje eten voor het raam, een kopje thee drinken, een blokje om lopen. Als je de witjes overslaat, heb je grote kans dat je ‘s nachts wakker wordt omdat je werkissues aan het oplossen bent.
7. Opruimen en schoonmaken
Het opruimen en klasseren is een wezenlijke laatste handeling van elke actie. Het schept rust en ruimte.
8. Slaap en voeding
Een goede slaap is iets wat je jezelf mag gunnen. Het geeft de energie voor de dag.
Als je bewust met voeding omgaat zal je lichaam veel prettiger aanvoelen.

Ik raad je aan dit lijstje nog eens door te lopen en te kijken welke thema’s in de verdrukking komen en meer aandacht verdienen.

Een Tijdsurfer zal van nature zijn aandacht goed spreiden. Tijdsurfen betekent onder andere dat je telkens bewust afstand neemt en vervolgens de keuze maakt voor de volgende actie. In het moment dat je afstand neemt, kun je voelen wat jouw behoeftes zijn en evenwichtig je keuzes maken: ‘Kom, ik ga er even uit’ of ‘Deze ontmoeting geef ik de tijd’.

Weekendworkshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ 20-21 april
In het weekend van 20-21 april is er een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ in het prachtige klooster Samaya. Samaya zelf is al een oase van rust. We maken gebruik van de Tuinzaal, een ruimte die midden in de tuin lijkt te liggen. Bij mooi weer zijn we ook in de tuin zelf. Het eten en de slaapkamers zijn in Samaya van buitencategorie.
In het weekend leer je de zeven aanwijzingen van het Tijdsurfen praktisch toepassen. Je krijgt naderhand opvolgmails die je helpen bij de toepassing in de praktijk.

Info en meedoen weekend Tijdsurfen in klooster Samaya

Reactie van een deelnemer
De workshop heeft mij veel praktische handvatten en inzichten gegeven hoe ik meer vanuit rust kan handelen. Paul is een lichtend voorbeeld van Tijdsurfen, hij doet alles vanuit rust. Hij zet ook leuke energizers in zoals dansen. Ook heel fijn dat een paar oefeningen buiten waren! De maaltijden in stilte ervaren was zalig, een mooi onderdeel van het programma.
Liesbeth Wanders, Inkoopadviseur

Opleiding trainer Tijdsurfen
Wil je een stap verder gaan en zelf trainer Tijdsurfen worden? De opleiding start in oktober en bestaat uit drie losse dagen in Amsterdam en tweemaal een tweedaagse met overnachting in het klooster van Huissen. Je wordt opgeleid om mensen te trainen om vanuit rust te leven en te werken.

Als je geïnteresseerd bent, spreek dan een kosteloos informatief gesprek met mij af.

Interesse Opleiding trainer Tijdsurfen

Reactie van een deelnemer
Hans Huls, trainer Tijdsurfen, vertelt in de video hoe hij binnen BDO Accountants ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ verspreidt. Klik hier om de video te bekijken.

1Reactie
 • Mariette
  Geplaatst op 17:54h, 10 april Beantwoorden

  Dag Paul,
  Wat een goeie reminder weer in deze nieuwsbrief! De twee verschillend ingevulde cirkels maken het thema meteen duidelijk.
  Elke dinsdag zo’n zorgvuldig geschreven onderwerp met eigen voorbeelden, een hierop toegespitste wens en een mooie foto voelt wekelijks als een kadootje!
  Dankjewel 🙏
  Hartelijke Groet,
  Mariëtte

Geef een reactie