Wat is de aard van de tijd?

De aard van de tijd

Wat is de aard van de tijd?

Vorige week waren we een paar dagen naar een stille omgeving in het oosten van Groningen. Een schattig huisje te midden van uitgestrekte weiden en brede luchten. Overdag maakten we wandelingen en ‘s avonds zaten we bij het vuur. 
Op vakantie kun je goed waarnemen hoe het werkt als je de vaste planning loslaat en navigeert op je gevoel. Daar lijkt het vanzelfsprekend om te luisteren naar de aard van de tijd. 
Voor het bepalen wanneer je gaat wandelen bijvoorbeeld, let je op het weer, op het moment van de dag, op de behoefte van de hond, op wat jij en de anderen nu aan het doen zijn en wat je verder op de dag nog wilt doen. 

De keuze maak je waarschijnlijk niet door alles naast elkaar te leggen en te overwegen, dat zou veel teveel tijd en energie kosten. Je doet dat op je gevoel. Wanneer je de keuzes door je gevoel laat maken, valt alles vanzelf op zijn plek. 
Moeiteloos wissel je af tussen het lezen van een boek, een wandeling, eten klaarmaken en afwassen. Elke karweitje nodigt uit om het met aandacht te doen. En de laatste dag is precies op tijd de bagage in de auto gepakt.

In een werkomgeving met ruis en triggers, met kleine taken, deadlines en onvoorziene omstandigheden lijkt het lastiger om op je gevoel te navigeren. Je krijgt het idee dat je dit gevoel beter bij die vakantie kunt laten liggen en het nu weer met afvinken, doorzetten en haasten moet doen.
Tijdsurfen daagt je uit om ook temidden van onrustige omstandigheden te blijven luisteren naar de aard van de tijd en het roer nog steeds in de handen van het gevoel te laten. Je bent dan namelijk net als tijdens de vakantie rustig, creatief en inderdaad ook effectief!

Artikel in het herfstboek van Flair en Viva
De voorwaarde voor het kunnen navigeren op je gevoel is aandacht hebben voor alle omstandigheden en deze op je laten inwerken. Dat kost geen extra energie, maar is meer een innerlijke houding.
Deze week verscheen een artikel in het herfstboek van Flair en Viva. Verslaggeefster Liesbeth Smit probeert het Tijdsurfen uit. Ze schrijft: 

‘Aan het eind van de dag had ik veel meer gedaan dan ik had verwacht en vooral: meer dan ik me had voorgenomen. Veel effectiever dus, al voelde het intussen ook of ik maar wat aanrommelde. Dat aanrommelen bleek dus de truc: ik had de druk van de ketel gehaald. En mijn intuïtie het laten overnemen. Waardoor ik ineens meer tijd bleek te hebben dan ik dacht en de tijd met me mee ging werken.’

Wat leuk om een zo’n goede omschrijving van het Tijdsurfen te lezen!

Aanwijzing 7 van het Tijdsurfen: Kies spontaan wat je gaat doen

Tijdsurfen kun je leren in de cursus timemanagement ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

3 Reactie's
 • Marina
  Geplaatst op 14:15h, 30 oktober Beantwoorden

  Dank Paul. Mooie foto, het lijkt wel ‘n muziekstuk, gr..,😊,

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 12:42h, 31 oktober Beantwoorden

   Een herfstsonate!

 • Marina
  Geplaatst op 23:38h, 31 oktober Beantwoorden

  😊, dat klinkt goed,🎶

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link