Wat zou de liefde doen?

Wat zou de liefde doen?

We zitten in een kring in de Tuinzaal van klooster Samaya. De Tuinzaal is een uitbouw van het klooster met aan drie zijden hoge ramen en een ruim piramidevormig dak. Je hebt het gevoel midden in de tuin te zitten. In het centrum van de zaal staat een bloemstuk met dahlia’s. Daaromheen heb ik met de beeldzijde naar beneden de ‘Open je hart-kaarten’ gelegd. Het zijn kaarten met eigenschappen zoals schoonheid, oprechtheid of humor gevolgd door een aansporing of wijze les. Het zijn geen tegeltjes wijsheden maar teksten die bij je binnenkomen.
Iedereen trekt blind een kaart. Als je je voorstelt aan de groep, vertel je wat jouw relatie is met het thema op de kaart. Vaak is het verrassend treffend.
Eén van de deelnemers draait zijn kaart om. Er staat ‘Liefde’ op. En daaronder: ‘Maak er een gewoonte van je bij elke vraag, elk dilemma, elk conflict in je leven de vraag te stellen: Wat zou de liefde doen?’.

Vervormen van emoties
De kaart blijft het hele weekend na-echoën in de oefeningen die wij doen.
Ons thema is onder andere: wat denken we en wat doen we wanneer we een emotie hebben? We merken op dat onze gedachten zich vaak bemoeien met de emoties. ‘Wat een idioot om zich zo te gedragen in het verkeer’ roepen we nadat we geschrokken zijn. ‘Ik schaam mij hiervoor’ zeggen we wanneer we een fout gemaakt hebben. En ‘Ik wil dit niet’ wanneer we droevig zijn bij een verlies.

Deze gedachten kunnen de emoties vervormen: net was er angst en nu ben je boos. Net schrok je van een misser en nu schaam je je. We noemen deze nieuwe emoties ‘secundaire emoties’.
We willen liever geen pijn, angst of verdriet hebben.
In de groep doen we de belangrijke constatering dat je tot verwerking komt juist door de emotie door je heen te laten gaan: om verlies te verwerken, dien je verdriet toe te laten. Om een gevaarlijke situatie te verwerken dien je de angst niet te blokkeren maar juist te durven voelen.

Vlammende pijlen
Als je je daarentegen verzet tegen de emotie, gebeurt er heel wat anders. Onder het denken lijkt nu een vuurtje te branden. We verliezen onze helderheid, reageren verontwaardigd en proberen ons gram te halen om het onrecht te repareren.

‘Wat zou de liefde doen?’

Die liefde is nu net hetgeen je kwijtgeraakt bent. Je woorden zijn eerder vlammende pijlen en je gevoel is een brandend huis.

We zien in dat je twee acties dient te ondernemen:

  • Het eerste is het vuur doven. Dat doe je door de emoties door je heen te laten gaan in plaats van te blokkeren. Let wel: de primaire emotie. Met het toelaten van woede zul je niets verwerken, maar met het toelaten van de pijn treedt verzachting op.
  • De tweede actie is communiceren. Daarbij is de leidraad om verbinding te voelen. De vraag ‘Wat zou de liefde doen?’ functioneert daarbij als richtingaanwijzer die je op het juiste spoor zet.

Deze uitleg illustreert goed hoe de methode van De StressOntknoping werkt. Als je de beide thema’s emoties en communicatie apart bestudeert, vullen ze elkaar aan. Je hebt kennis nodig van beide thema’s. De StressOntknoping behandelt ze in afzonderlijke workshops omdat deze thema’s hun eigen wetmatigheden hebben.

Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose voor coaches’
In maart start de Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose voor coaches’ waarin je leert om deze methode te kunnen toepassen zowel bij individuele cliënten en bij groepen. De opleiding is interessant voor iedereen die mensen adviseert die in hun leven op een belangrijk kruispunt staan. Loopbaancoaches, therapeuten, HR-medewerkers, rouwbegeleiders.
Als je al geestelijke hulpverlening geeft volgens een bepaalde methode, biedt De StressOntknoping verhelderend inzicht. Als je nog geen methode gebruikt, geeft deze aanpak je een volledig stappenplan met concrete tools om mensen verder te helpen.

Wil je meer weten over de opleiding, schrijf je dan in voor het Webinar dat op woensdag 22 november om 19.30 uur plaats vindt. Janneke Zwarteveen, psychosomatisch oefentherapeut en Mensendieck therapeut heeft vorig jaar de opleiding gevolgd en zal ook aanwezig zijn om te vertellen over haar ervaringen.

Inschrijven voor het Webinar

Data van de opleiding 2024

Vier x 2 Trainingsdagen in klooster Samaya

  • ma. 18 en di. 19 mrt ’24
  • ma. 3 en di. 4 juni ’24
  • di. 10 en wo. 11 sept ’24
  • di. 3 en wo. 4 dec ’24

Drie supervisiedagdelen in Amsterdam

  • ma. 24 juni ’24 van 14.00 tot 17.30 uur
  • ma. 7 okt ’24 van 14.00 tot 17.30 uur
  • ma. 4 nov. ’24 van 14.00 tot 17.30 uur


1. Workshop De Innerlijke Metamorfose 
in zelfbeeld en emoties via Zoom
Begrijpen wat gedachten doen met emoties en hoe je deze verstrengeling kunt ontwarren leer je in 6 avonden van 2 uur bij de online workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties‘. De eerstvolgende workshop start op donderdagavond 4 januari 2024. Er zijn 2 tijdstippen waar je op kunt inschrijven, de middagsessie van 16.30 – 18.30 uur of de avondsessie van 19.30 – 21.30 uur.

Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’

Reactie van een deelnemer
De workshop heeft mij meer inzicht gegeven in mijn emoties en rust in mijn hoofd. Ik vond het mooi aansluiten op het boek ‘Goed gevoel’. Ik bekijk situaties nu van meer kanten en kan me sneller neerleggen bij gebeurtenissen waar ik eerder achteraf eindeloos over kon blijven piekeren.
Amanda Lammers, Kapster vanuit Curaçao

2. Workshop ‘Asssertiviteit en Heldere Communicatie’ via Zoom
In de online workshop ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’ leer je verbindend communiceren in vijf avonden van 2 uur. De eerstvolgende workshop start op donderdagavond 8 februari 2024.

Info en meedoen workshop ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’

Reactie van een deelnemer
De inhoud van de workshop sloot voor mij naadloos aan bij de andere modules van de StressOntknoping. Alles wat ik daar opstak over de binnenkant, leerde ik nu te vertalen naar de buitenkant. Toen werd de stress ontrafeld, nu de communicatie. De sfeer is relaxed, positief gericht en met humor.

Marti Engels, Leerkracht SBO

1Reactie
  • Caroline
    Geplaatst op 15:39h, 14 november Beantwoorden

    Dank je wel ?? voor deze wekelijkse inspiratie.
    Als je zoals ik andersom bent, eerst het nu en alles uit liefde doen, dan klopt de prestatie gehaaste wereld vaak niet.
    Door jou boeken en inspiratie vallen er veel stukjes op zijn plek.

Geef een reactie