Welke rivieren lopen er door jouw landschap?

Welke rivieren lopen er door jouw landschap?

Aan het einde van het jaar is het fijn om terug te kijken hoe het jaar gelopen is, met zijn hoogte- en dieptepunten, naar de juichkreten maar ook de tranen.
Er is echter ook een andere manier om naar het jaar te kijken, niet in de vorm van emotionele gebeurtenissen, maar van belangrijke stromen. Een stroom is als een rivier, een thema waar je gedurende een wat langere tijd je energie aan geeft.
Je hebt stromen op je werk en privé. Een nieuw initiatief op je werk kan een stroom zijn, maar ook de wens om je te verdiepen in de ontwikkeling van de stad Amsterdam of om meer aandacht aan hardlopen te geven. Sommige initiatieven heb je bewust gekozen, andere zijn geleidelijk aan zo gegroeid.

Stromen voor mij dit jaar waren bijvoorbeeld het schrijven van het derde boek ‘Vleugels van vertrouwen’ tijdens de lockdown, of ook het ontwikkelen van online workshops waarin we met z’n achten samen maar elk in z’n eigen huiskamer nieuwe inzichten verkrijgen. Een andere rivier waar ik veel plezier aan beleefd heb, was het maken van fietstochten rondom Amsterdam.
Sommige stromen waren breed en belangrijk maar lopen nu ten einde en zijn smaller geworden. Andere waren dunne beekjes maar zijn nu juist aan het groeien.

Stromen in kaart brengen
Wat leuk is om te doen, is jouw stromen van het afgelopen jaar letterlijk in kaart te brengen. Je kunt ze uittekenen op een blad papier waar links januari begint en rechts december eindigt. Voor elke stroom kies je een andere kleur. De dikte van de stroom bepaalt hoeveel energie je eraan gewijd hebt.
Deze tekening gaat je een goed overzicht van jouw jaar geven. Je kunt er ook gevolgtrekkingen uit maken en zien welke stromen je komend jaar wilt activeren.

Het maken van een overzicht schept helderheid. Het is als een plattegrond van het gebied waarin je aan het lopen bent. Je kunt nog steeds vrijelijk de richting kiezen, maar je hebt beter inzicht in wat je keuzes inhouden.
Daarnaast is het belangrijk een gevoel te ontwikkelen voor het totaal aan energie dat je kunt spenderen. Zodat je niet alleen maar op wilde stromen aan het kajakken bent. Een nieuw initiatief nemen, betekent ook dat je een nieuwe stroom creëert! Je kunt niet zomaar grenzeloos nieuwe stromen aan jouw water toevoegen. Het is belangrijk om gevoel te ontwikkelen op welk moment je het beste een nieuwe stroom in gang kunt zetten. Zo zou ik in principe nu al aan het vierde boek kunnen beginnen maar binnen het totale plaatje van stromen is dat niet handig. Dat kan ik beter later doen, op het juiste moment.

Het juiste moment om een nieuw initiatief te nemen
Wil je ook meer gevoel ontwikkelen voor het verdelen van jouw energie en voor het juiste moment om een initiatief te nemen, zodat je het goed aankunt en leuk blijft vinden, leer dan de fijne kneepjes van het Tijdsurfen.
Het is relevant om te kunnen aanvoelen dat nog een stroom erbij te veel zou worden. De andere aandachtspunten zouden wellicht te kort komen of jij zou zelf meer gaan doen dan goed voor je is en daarmee je gezondheid aantasten. Tijdsurfen traint je om keuzes op je gevoel te kunnen maken die precies kloppen en beter zijn dan rationele keuzes. Wel dien je deze taken goed ‘in te voeren’ en hoe je dat doet leer je in de workshop.
De voordelen van organiseren en prioriteren op de Tijdsurf-manier zijn:

 • Je maakt je keuzes moeiteloos
 • Je kiest op het juiste moment en roeit daardoor met de stroom mee
 • Je blijft er rustig onder, want elke taak krijgt zijn eigen moment
 • Telkens kun je volle aandacht geven
 • Er komt meer uit je handen
 • Binnen een woelige zee blijf jij een baken van rust

14 januari start er een nieuwe workshop ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’ bestaande uit 5 sessies van elk 2 uur.
Van 26-28 maart is er een weekendworkshop Tijdsurfen in het prachtige klooster Samaya. In dit weekend doen we ook zenmeditatie, beginners zijn welkom.
(Mocht het om covid-redenen niet kunnen doorgaan, krijg je het volledige inschrijfgeld teruggestort.)

1Reactie
 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 14:36h, 29 december Beantwoorden

  ‘N mooi landschap Paul Inspirerend..
  ‘N goed uiteinde en een goed Begin
  voor jou en je familie, lieve groeten,♥️,

Geef een reactie