Wen er maar vast aan

Wen er maar vast aan

Het boek ‘Wen er maar vast aan’ van Maike Meijer is oergeestig en met veel zelfspot geschreven. Ik schoot meermaals hardop in de lach om haar meedogenloze blik en komische vergelijkingen. Het gaat over ouder worden en over de overgang.
Ze wordt vergeetachtig: ‘Stond in de Hema en wist dat ik nog iets moest kopen. Pijnigde mijn hersenen aan flarden om te weten wat. Lukte niet. Thuis wist ik het weer: notitieboekje om dingen te onthouden.’
Of: ‘Vandaag werd ik uitgescholden toen ik op de fiets zat. Het was een jongen van Oles (haar zoon) leeftijd. Hij schreeuwde: ‘Kijk toch uit je doppen!’. Ik voelde me trots dat hij ‘je’ zei en geen ‘u’.’
Tegen zichzelf en haar even oude vriendin Marieke: ‘Er zit nog nét geen sticker op: ‘30% korting. Niks mis mee.’

Mannen krijgen geen last van opvliegers en de veranderingen gaan geleidelijk. Maar ook voor haar Koos kan ze onbarmhartig zijn. ‘Naast de wc liggen druppels pis. Ik weet niet of dat een specifiek coördinatieprobleem van vijftigplusmannen is, een soort van pistremor, of dat ze gewoon door die buik hun lul niet meer kunnen zien.’
De hoofdpersoon is actrice en doet naarstig haar best nog een rol te krijgen. Het zijn wrange stukjes waar ze zenuwachtig teksten repeteert, die strakke jurk niet meer past en rimpels probeert weg te krijgen om dan tijdens de auditie tussen een hele groep andere actrices kansloos te zijn.
Gelukkig heeft het boek een bijzonder einde. Zo bijzonder dat ik er tranen van in mijn ogen kreeg.

Paolo Sorrentino
Ik kreeg met het boek van Maike Meijer halverwege ook een beklemmend gevoel over me heen. Ze beschrijft haar lichaam en het leven vanuit het oogpunt van een lens die alles kleiner maakt. In de film ‘Youth’ van Paolo Sorrentino laat Mick, een oude regisseur, een actrice aan de rand van een meer door een staande verrekijker kijken. ‘Kijk,’ zegt hij, ‘als je jong bent zie je alles zo. Je kijkt naar de toekomst en alles lijkt dichtbij.’ Vervolgens draait hij de verrekijker om en vraagt haar opnieuw te kijken. ‘Als je ouder wordt, zie je het zo. Je kijkt naar het verleden en alles lijkt ver weg.’

In ‘Wen er maar vast aan’ is het alsof de actrice in een bootje meegetrokken wordt door de rivier en zich met alle kracht wil vastklemmen aan een overhangende tak maar de stroom is veel krachtiger en zal haar hoe dan ook meesleuren.

Vergankelijkheid
In de zen wordt de vergankelijkheid met de term mujo aangeduid. Niets is bestendig. Alles komt op, verandert en vergaat. Een diep besef en aanvaarding van deze vergankelijkheid is in de zen fundamenteel. Niet alleen omdat het de dingen in het juiste perspectief zet maar ook omdat de essentie die daaronder verscholen ligt, pas omhoog komt door de aanvaarding van mujo.
De ultieme manier om dit besef tot in de diepte in je te laten doordringen is de meditatie zelf, waar je jezelf stilzet en dus alles voorbij ziet gaan.

Twee tools
In de ‘Innerlijke metamorfose’, de workshop die ik geef over het zelfbeeld en over emoties, leggen we de aandacht op welke middelen we in onszelf hebben om tot echte aanvaarding te komen.
Het eerste middel leert je om het nare gevoel dat verlies ons geeft, niet weg te drukken of te ontkennen, maar ernaar toe te gaan en het te durven voelen. Het wonderlijke is dat wanneer je dat doet, het niet alleen het verdriet doet oplossen, maar je je ook intiem gaat voelen met jezelf en warm verbonden met anderen.
Bij het tweede middel leer je de zuigende kracht van negatieve gedachten kennen en beïnvloeden. Wanneer je steeds maar herhaalt dat je anders zou willen zijn of dat je weer net zo zou willen zijn als vroeger, dan trek je jezelf naar beneden en kun je gemakkelijk somber worden. Deze gedachten kun je niet uitzetten maar je kunt wel ophouden met ze te voeden.

Beide tools leer je kennen en toepassen in de workshop ‘De innerlijke metamorfose, Positief Zelfbeeld en Emotionele Balans’. Het is gereedschap waarmee je je leven blijvend kunt beïnvloeden. Deze workshop start op donderdag 1 maart. Als je zeker wilt zijn van een plaats, raad ik je aan vroegtijdig in te schrijven. Aanmelden en meedoen

2 Reactie's
  • D.bosch
    Geplaatst op 12:48h, 18 januari Beantwoorden

    Gewéldig!

  • Saskia Wegman
    Geplaatst op 12:58h, 18 januari Beantwoorden

    Je column komt precies op het juiste moment. Ik testte net positief en zie al mijn plannen voor deze week in het water vallen. Jouw weekend in Huissen waar ik heen zou gaan gaat, jammer genoeg, niet door. Maar daar had ik nu dus ook niet naartoe gekund. Alles verandert en vergaat…
    Tijd om zelf tot aanvaarding te komen. En daar krijg ik nu zomaar tijd voor!

Geef een reactie