Wenden en keren

Wenden en keren

‘Ik heb het,’ roept mijn zoon uit ‘terwijl ik onder de douche stond, heb ik de oplossing van de bug gevonden.’ ‘Wat was het voor een bug?’ vraag ik moedig. Mijn zoon weet wel dat ik het echt probeer te snappen en hij vereenvoudigt zijn taalgebruik. ‘Nou, de minirobot foutloos leren rijden doordat hij alle data weet te analyseren, is één.’

Ik heb al een vermoeden wat twee is. Al zijn vrije tijd heeft hij de laatste weken geïnvesteerd in het laten rondtoeren van een klein autootje in een labyrint. Het doel is het centrum van het labyrint te vinden.
Zijn team bestaat uit drie jongens, elk met hun eigen expertise. Eerst bouwden ze samen dit robotje en daarna hebben ze het tot leven gebracht. Mijn zoon doet een belangrijk deel van de programmering.

Hoera
We beleefden allen de vreugde van het eerste hoera-moment: de robot volgt smalle paadjes, draait supernauwkeurige hoeken van 90 graden, kan ook een halve slag draaien, wat hij zo snel doet dat het er koddig uitziet en gaat netjes paadje voor paadje het labyrint af, ook die weggetjes waarvan wij met helicopterview al lang zien dat ze doodlopend zijn.
Sinds twee dagen heeft onze zoon zijn aandacht verlegd. Ik zie een groot doolhof op zijn computer verschijnen. De robot zelf heeft hij niet nodig. Het gaat er nu om de robot ruimtelijk inzicht te geven. ‘Als de robot dit weggetje kent, dan moet dat weggetje doodlopen en hoeft hij het niet uit te proberen.’
‘Twee is,’ vervolgt mijn zoon ‘hem zo snel mogelijk het midden te laten vinden. En tussen die twee programma’s zit een bug’. Mijn zoon moet er zelf om lachen. Het was zo simpel maar je moet het wel zien.

Op de dag van de wedstrijd krijgt elke ploeg tien minuten. Binnen die tien minuten mogen ze meerdere keren de robot laten starten. Hij kan dus leren van zijn eerdere pogingen. Bij elke poging gaat het sneller en bij de vierde poging tikt de robot 34 seconden aan. Ruim voldoende voor de eerste prijs.

Onder de douche
Dat hij de oplossing van de bug onder de douche ontdekt, verbaast mij niet. Het is dan niet zo dat je onder de douche extra diep nadenkt en de oplossing vindt, de oplossing ‘valt je te binnen’. Als je het precies wilt beschrijven, gaat het zo: de vorige avond heeft mijn zoon de bug geconstateerd. Hij kon echter geen oplossing vinden en is gaan slapen. In zijn slaap is het onbewuste gedeelte van zijn hersenen doorgegaan met het zoeken naar een oplossing. Er gaan als het ware treintjes rijden langs alle vroegere ervaringen en waarnemingen die hier iets aan kunnen bijdragen. Die treintjes komen elkaar tegen, wisselen informatie uit en vinden een oplossing.

Dan wacht het onbewuste op de gunstige gelegenheid om de informatie naar boven, naar het bewustzijn te sturen. Dat is wanneer de persoon zichzelf toestaat te dagdromen. Dus onder de douche bijvoorbeeld.

Olie in je aanpak
Gebruik maken van dit ‘onbewust nadenken’ is de 2de pijler van het Tijdsurfen. Het zorgt voor de olie in de dagelijkse verwerking van taken en klussen. De Tijdsurfer kan moeiteloos de juiste weg kiezen, oplossingen zien en de bug vinden in een lastig probleem. Het maakt dat de Tijdsurfer nauwelijks stress heeft terwijl hij tegelijkertijd snel en soepel werkt.

Opleiding trainer Tijdsurfen
In oktober start de Opleiding trainer Tijdsurfen. Met deze opleiding verkrijg je de licentie om anderen het ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ bij te brengen. Je leert niet alleen om de aanwijzingen goed te beheersen maar ook hoe je het Tijdsurfen didactisch goed kunt overbrengen, zodat de deelnemers de methode snappen en hem met succes kunnen toepassen.

Zelf geef ik zoveel trainingen Tijdsurfen, dat ik er steeds meer uitbesteed aan door mij opgeleide trainers Tijdsurfen.
Andere trainers geven naast hun reguliere werk de trainingen ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ binnen hun bedrijf of organisatie.
Coaches gebruiken de methode in hun coachingstrajecten omdat het zo’n fijne basis is om je alledaagse taken geïnspireerd en zonder stress te kunnen uitvoeren.

Als je interesse hebt, schrijf je dan nu in voor deze Opleiding. Het aantal plaatsen is beperkt tot 8 deelnemers.

Data 2024
Drie dagen van 10 tot 17 uur in Amsterdam
di 8 oktober
di. 22 oktober
di. 5 november
Twee maal twee dagen met overnachting in het Dominicanenklooster te Huissen, aanvang 10 uur, einde 17 uur
di. 26 en wo. 27 november
ma. 9 en di. 10 december

Ik wil een vrijblijvend intakegesprek met Paul

Ben je nieuwsgierig maar wil je eerst wat meer weten over de opleiding, doe dan mee aan de Online Informatiesessie op woensdag 12 juni van 19 tot 20 uur. Je ontvangt van ons de inloggegevens.

Ik doe mee aan de informatiesessie

Reactie van een deelnemer
Gisteren had ik de aftrap van een nieuwe workshopserie. Het voelt wat ongemakkelijk om te blijven herhalen, maar het was echt een wervelende sessie met 12 deelnemers die vol enthousiasme en dankbaar voor nieuwe inzichten naar huis gingen. En uiteraard weer precies binnen de tijd ;-). Jouw methode en opzet van de workshops zijn echt enorm sterk uitgedacht!
Hans Huls, senior accountant BDO en trainer Tijdsurfen

1Reactie
  • Joop Westerveld
    Geplaatst op 14:21h, 07 juni Beantwoorden

    Dag Paul, ik ben de. partner van JuDitte. Ze schoof me deze column onder mijn neus: hier Joop een column voor jou!
    Ik heb ook vaak van die ‘bug momenten’ die openbaren zich meestal ‘s nachts of in de vroege ochtend bij het wakker worden. Het probleem lijkt essentieel en moet opgelost worden. Soms is ‘t een formule uit mijn studietijd, of anders een technisch mankement! Maar vaker nog valt de aard van het probleem niet meer te achterhalen op ‘t moment dat in van de matras los kom.
    Het probleem van ‘t “kwartslag draaien” van ‘t robotautootje intrigeerde mij direct. ‘K zag ook meteen ‘n op lossing! Zou ‘t de zelfde zijn als van jou zoon? Overigens een slimme oplossing, in de praktijk toegepast bij rupsvoortuigen. Nee…. ! De gekozen oplossing genereert wrijving, gebruikelijk bij tegengestelde bewegingen,
    Wat? Als je nog een klein electromagneetje vertikaal on ‘t voortuigje plaatst op ‘n platootje. Eentje die een minimale opwaartse beweging maakt en tegelijk een kwartslag draait. Ik denk dat hij bij de eerst volgende chellenge weer enkele milliseconden tijdwinst heeft behaald!
    Overigens, de oplossing van ‘t probleem was in enkele milliseconden bedacht! Er uitkeg aan geven en opschrijven koste me heel wat meer tijd. Over “tijdsurfen” gesproken!
    Paul, dank voor je colmn en groeten van JuDitte
    Joop

Geef een reactie