Zanshin, de kunst van de aandacht

Zanshin

Zanshin, de kunst van de aandacht

Als een kalligraaf met een penseel een kalligrafie maakt, dan eindigt hij zijn penseelstreek met een lijn in de ruimte. De inkt en het papier laten elkaar traag los.
Dit gebaar wordt zanshin genoemd.
Ook bij kyudo, het boogschieten blijft de schutter de pijl volgen in houding en gebaar.
Het is de kunst om iets te beëindigen. Je haast je niet een actie af te maken om je daarna op een volgende taak te storten, je verlaat de handeling door even in te houden, door even te vertragen.

Het is een teken van respect. Een edele vorm van aandacht.

De filosofie van het Tijdsurfen is om telkens opnieuw vanuit rust en beschikbaarheid aanwezig te kunnen zijn. Dit komt tot uiting in de eerste twee aanwijzingen: ‘Doe één ding tegelijk en maak het af’. En vervolgens: ‘Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling’. Deze aanwijzingen brengen ons terug naar de actie zelf, waarvan zanshin het respectvolle einde is.

Afgelopen weekend leidde mijn vriend zenmeester Christophe Ruyrin Desmur een sesshin bij ons in de dojo. Hij is kalligraaf van beroep en zo wisselden we uit over aandacht. Hij vertelde mij over de lessen die hij geeft in Lyon. Een van de mensen die hij begeleidt is Patrick, een erudiete en sportieve jongen die na een ongeluk in een rolstoel is beland en moeite heeft zijn evenwicht te houden. Al drie jaar leert Christophe hem kalligraferen. Stukje bij beetje oefent Patrick de kunst van het evenwicht in geest en lichaam. Wat hij vroeger in de sport deed, doet hij nu op papier.

Christophe vertelde ook over de geest van zanshin, wat in het Tijdsurfen tot uiting komt in het ‘… en maak het af’ van de eerste aanwijzing. Het is de uitademing van een gebaar.

Aanwijzing 1 van het Tijdsurfen: Doe één ding tegelijk en maak het af

Goed omgaan met tijd kun je leren in de cursus timemanagement ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

8 Reactie's
 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 13:17h, 05 maart Beantwoorden

  Hallo Paul, ken het, goed om weer te horen. Doet me denken aan als ik iemand uitzwaai, die laatste zwaai, dan laat ik los,, alleen doe ik
  dan mijn hand op mijn hart als teken van verbondenheid en laat dan weer los, groetjes en mooie dag,😊,

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 19:36h, 05 maart Beantwoorden

   Mooi!

 • Marie
  Geplaatst op 13:43h, 05 maart Beantwoorden

  Beste Paul,
  De inspiratie van de week is weer helemaal voor mij bedacht, met beeld en al, klein maar groot in zijn detail. Zanshin!
  Groet, Marie

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 19:36h, 05 maart Beantwoorden

   🙂

 • Cornelie
  Geplaatst op 16:15h, 05 maart Beantwoorden

  Mooi en inspirerend. Deze ‘friendly reminder’ kwam precies op het goede moment. Groetjes, Cornelie

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 19:35h, 05 maart Beantwoorden

   Leuk Cornelie!

 • Siebrich
  Geplaatst op 19:37h, 05 maart Beantwoorden

  Goede tip weer. Past goed in mijn huidige ontwikkeling waarbij voor zover mogelijk binnen het raam van afspraken elke prestatie er eentje is, en waarbij ik verantwoord voor mezelf zo min mogelijk plan. Die luxe heb ik. Bevalt goed.

 • Anoniem
  Geplaatst op 23:15h, 05 maart Beantwoorden

  Ik kreeg deze site aanbevolen nadat ik een vriendin vertelde dat ik bij een film en zeker een film die me echt raakt blijf zitten tot ‘the end’ De aftiteling en muzikale uitgeleide uitkijk en afluister. Beleefdheid naar de makers en naar mezelf. Wat jij niet wilt dat jou geschiedt doe dat ook jezelf niet.
  Wat betreft klussen afmaken en niet tien dingen gelijk doen heb ik ooit geleerd mijn armen krachtig te kruisen en STOP te roepen. Een beetje minder zen maar het werkt.

Geef een reactie