Zet rust voorop

Zet rust voorop

Goed omgaan met tijd is in de huidige wereld een echte uitdaging geworden. Het eerste reflex dat je hebt wanneer je teveel te doen hebt is: ik moet mijn tijd beter beheersen. 
Dat zie je ook terug in de titels van de boeken die hierover verschijnen zoals ‘Grip’ of ‘Focus’. De tendens is: als je beter je best doet, als je nog wat handiger wordt, kun je het allemaal wel aan. 
In een hoekje ligt er echter een onaangename verrassing op de loer. Het ligt er wat verscholen en duurt ook even voor het naar buiten komt en je het opmerkt. 
Het is de constatering dat hoe effectiever je wordt, hoe drukker je het ook krijgt!
Deze richting is als een fuik. Het brengt je voor een steeds nauwere opening en er is geen weg terug.

Als het jou lukt je email sneller te beantwoorden, zul je in de vrijgekomen tijd eindelijk die extra taak gaan doen waar je telkens niet aan toe kwam. Vanaf dat moment hoort deze taak bij het normale programma.
De digitalisering heeft processen zo effectief gemaakt dat we met veel verschillende taken tegelijk bezig zijn. Terwijl ook wordt verwacht dat we ze in sneller tempo klaar hebben.
Zittend in onze stoel rennen we steeds harder om alles klaar te krijgen. Het gaat ten koste van onze gezondheid en van ons werkplezier.

Om deze stress onder controle te krijgen, stelt men ons programma’s ter beschikking zoals Mindfulness en yoga die ons de rust terug moeten geven. Het zijn mooie en zinvolle benaderingen maar ze zouden niet als lapmiddel mogen dienen. 

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, moet je iets doen wat bijna niemand durft: de aanpak radicaal omdraaien. Je zet rust niet aan het eind maar aan het begin. 
Welke actie je ook onderneemt, je doet het vanuit innerlijke rust. Er kan best energie en dynamiek in je acties liggen, maar deze ontstaan vanuit passie en niet vanuit tijdnood.
Nu draait de hele keten zich om: als je vanuit rust werkt, werk je met plezier. Je krijgt geen stress en blijft dus gezond. Als je met plezier werkt, ben je creatief. Ook maak je verbinding met de mensen om je heen. Je wordt er proactief van: telkens kies je hetgeen je belangrijk vindt om op het huidige moment te doen.
Dit alles samen maakt je ook nog eens effectief.
Als je rust voorop zet, hoef je geen moeite te doen om je aandacht erbij te houden: je krijgt effectiviteit als bonus cadeau!

Rust voorop zetten kun je praktisch leren in een workshop Tijdsurfen. Stap voor stap behandelen we de situaties waarvan je in de stress kunt schieten en zien we wat het betekent om hier vanuit rust te handelen. Aan het eind van de workshop heb je alle tools in handen en heb je ze in de praktijk geoefend. De workshop gaat extra in op het scheppen van overzicht en grotere projecten op de rails zetten. 
                              
Meld je aan via deze pagina: workshop Tijdsurfen

1Reactie
  • Nathalie
    Geplaatst op 14:16h, 21 januari Beantwoorden

    Weer een mooie rake inspiratie Paul. De rust die handwerk kan brengen, ervaarde ik afgelopen weekend ook tijdens het maken van kokoskoekjes. Mooie reminder, dankjewel!

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link