Zlav, zlav, zleurt

Zlav, zlav, zleurt

‘Zlav, scratch, zlav’ hoor ik en dan weer een tijdje niets. ‘Zlav, zlav, zleurt zleurt, pok’ gaat het nu. Gewoon voorbij laten gaan, denk ik, je er niet aan storen. Het gaat nog even zo door en ik begin de geluiden te identificeren als kabels die bij de buren over de trap omhooggetrokken worden. ‘Poef, poef, poef’ hoor ik nu, maar dit komt heel ergens anders vandaan. Dit komt van buiten. Ik ken dit geluid toch? ‘Boef, poef, poef…. Bababababa, trrrrrr, Babababab, trrrrrr.’ De lucht trilt ook mee. Bij de buren begint nu een boormachine te draaien, zo een die een doorgang in een betonnen muur kan maken.
Wat is dit voor opdracht vanmorgen? Ik zit onbeweeglijk op mijn kussen in het meditatiecentrum tussen rechts van mij een betonboor en linksachter een drilboor. En beide zijn fanatiek. Ik denk aan het verplegend personeel en andere werkers in nachtdienst. Het is net half acht geweest.

Rondjes draaien
Het is inderdaad voor mij een challenge. Ik concentreer me op de meditatiehouding. Rug verticaal maar zonder spanning, kin ingetrokken, ogen halfopen, duimen horizontaal. Om mij heen de trillende machines. ‘Rrrrofff’ hoor ik nu. Het komt snel dichterbij. Boven de woonwijk begint zowaar een helikopter rondjes te draaien. Hoe meer geluiden er zijn, hoe meer lawaai ik hoor, hoe minder verzet ik in mij opmerk. Alsof al dat geluid mij duwt in de enige richting die mogelijk is.
Dan gaat het belletje dat het einde van de eerste helft betekent. Het klinkt nog beschaafder dan anders. Het lijkt te zeggen: ‘trek het je niet aan, alles gaat voorbij’.
Vervolgens wordt het stil. De helikopter vertrekt naar een andere bestemming, de drilboor heeft zijn werk gedaan. Het gat in de muur is blijkbaar voltooid. Het tweede deel van de meditatie verloopt in stilte, alsof het altijd al zo geweest is en nooit anders zal zijn.

Loslaten
‘Je moet het loslaten’, is de mode uitdrukking. Heb je last van de buren? Laat het los. Ben je je OV-chipkaart kwijt? Laat het los. Is de partner er met een ander vandoor? Laat het los. Heb je voor de derde keer corona? Laat het los.
Het is de wijze spreuk die de Anonieme Alcoholisten reciteren aan het begin van elke bijeenkomst: ‘geef mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien’.
Maar ja, loslaten is zoveel gemakkelijker gezegd dan gedaan.

In mijzelf
Loslaten betekent je verzet opgeven. Als dat zo gezegd wordt, zou je kunnen denken dat het iets is wat je met je verstand kunt doen. En daar zit hem nu juist de kneep.
Tussen de drilboor, de betonboor en de helikopter heeft het verstand niets meer te zoeken. Ik kan verstandelijk wel begrijpen dat deze geluiden maar tijdelijk zijn, dat ze mij geen kwaad doen en ook niet tegen mij gericht zijn. Ik kan wel begrijpen dat alle hinder alleen maar uit mijzelf komt, uit de houding die ik er tegenover aanneem, maar dat neemt het ongerief niet weg.

Pijn aan de oren
Loslaten doe je niet met je verstand maar met je emotionele systeem. Het is het emotionele systeem dat reageert op de hinder. Het brengt een irritatie teweeg. Die kunnen we voelen. Maar we kunnen nog preciezer zijn in onze analyse. De irritatie is juist het verzet. Voor de ergernis heeft nog iets anders plaats gevonden. Als je het probeert precies te omschrijven, gebeurt er het volgende: de geluiden dringen als het ware ongevraagd het lichaam binnen. Net als een fysieke prikkeling doet het zeer, het doet pijn aan je oren. Het ongemak wordt pas echt groot op het moment dat je je verzet tegen het ongerief en het omzet in irritatie. Dan verkrampen de spieren en persen de gedachten zich in nog maar één richting: dit moet weg.

Tijdens de meditatie laat ik het geluid het geluid zijn. Ik observeer het brommen en het kloppen en ik observeer ook mijn gedachten erover. Het tovert het geluid niet weg, maar maakt het wel dragelijk.

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties
Loslaten door op gevoelsniveau je verzet op te geven is onderdeel van de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’. Je leert wat loslaten echt inhoudt door stap voor stap de verschillende elementen ervan te trainen. Als je dit weet toe te passen in het leven van alledag, zorgt het ervoor dat het leven een stuk luchtiger en vrediger wordt.

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’

 • workshop online via Zoom
 • 6 avondsessies van 2 uur
 • 2 tijdstippen waarop je kunt inschrijven, 16.30 – 18.30 uur en 19.30 – 21.30 uur
 • Je ontvangt na elke les een email met een samenvatting van de sessie
 • Maximaal 8 personen, dus veel persoonlijke aandacht

 

Driedaagse workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’ in klooster Huissen

 • workshop live fysiek in klooster Huissen
 • vrijdagavond tot en met zondagmiddag
 • Combinatie van zenmeditatie en workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties
 • Tijd voor jezelf en voor de mooie natuur
 • Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden

 

1Reactie
 • Eugenie Denteneer
  Geplaatst op 12:14h, 27 september Beantwoorden

  Door je inspiratie dacht ik eraan dat een keer tijdens een meditatie het brandalarm afging. Toen moest de hele groep het gebouw uit…
  Hoe kan ik dat plaatsen?

Geef een reactie