Zo waardevol voor ons

Zo waardevol voor ons

Er wordt op de gong geslagen. De diepe toon weerklinkt door het hele gebouw. Iemand komt ons ook nog vriendelijk waarschuwen. Als de gong wordt geslagen, laat iedereen onmiddellijk zijn werk liggen en loopt naar de grote binnenruimte. Binnen enkele minuten staan alle aanwezige medewerkers in een grote kring verzameld. Ik sta tussen de koks en mijn eigen groepje aan wie ik een communicatietraining geef.
Er is wat zenuwachtig geroezemoes. ‘Zeg maar gewoon die ene zin’ hoor ik. Een enthousiaste jongen met een brede grijns springt naar voren en roept uit: ‘Het staat online’. Een luid applaus beantwoordt de melding. Dan lopen we terug naar onze zaal.

Ontroerd
In de pauze open ik LinkedIn en bekijk de video. Eén voor één zie je medewerkers in het zonnetje gezet worden. Allen zijn mensen met een beperking. Het zijn deze mensen die de wallets (de pasjeshouders) monteren. Marianne, samen met René oprichter van Secrid, vertelt aan iedereen persoonlijk hoe waardevol hij/zij is voor Secrid. Ze neemt voor iedereen de tijd. Bijna allemaal pinken ze een traantje weg.

Secrid is een bijzonder bedrijf geleid door bijzondere mensen. Ze hebben het lef om het bedrijf geheel volgens hun eigen inzichten vorm te geven en dat dringt door tot in alle facetten van het bedrijf. Van zelfsturende teams tot de vegetarische keuken, van het accent op duurzaamheid tot de oase aan groen in het gebouw tot het moment stilte waarmee een overleg begint.

Bekijk de video

Iedereen traint zijn communicatie
Zelf mag ik voor dit bedrijf aan alle medewerkers mijn training ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’ geven. Deze training is in eerste instantie het zwaartepunt op zichtbaar zijn. Als je zichtbaar weet te maken wat voor jou belangrijk is, en ook bij anderen deze zichtbaarheid weet op te roepen, ontstaat er veel minder frictie en zal het minder voorkomen dat je daadwerkelijk iets moet aankaarten.
Het aankaarten zelf trainen we ook. Dat kan namelijk heel goed vredig verlopen. Het is mooi om te zien hoe gaandeweg de training de deelnemers er steeds meer vertrouwen in krijgen.

Rollenspel
Dat oefenen we met rollenspel. Zo speelde we een situatie na met de Italiaanse crew, die in Italië met een lastig persoon te doen hebben. We moeten veel lachen want blijkbaar speel ik een herkenbaar personage die dominant doet en moeilijk te overtuigen is. Meerdere mogen het uitproberen, tot het iemand lukt om deze lastige man te bereiken. Dan opent zich ineens een uitweg.
Ik ben dankbaar dat dit mooie bedrijf zo goed matcht met mijn aanpak. Ook de training ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ staat op het programma van alle medewerkers.

Stressvrij werken vanuit rust
Veel bedrijven en organisaties stimuleren hun medewerkers om stressvrij te werken met de aanwijzingen van het Tijdsurfen: de maatschappelijk werkers van HVO-Querido, medewerkers van de gemeente Deventer, accountants van BDO, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie van Oost-Nederland, de kunstacademie ArtEZ, HBO-decanen, het bedrijf Frisse Blikken en dus ook Secrid aan al zijn medewerkers.

Tijdsurfen voor bedrijven

Reacties

De workshop Tijdsurfen is een hit in ons aanbod aan journalisten. Paul Loomans kan zich goed verplaatsten in de meesten van ons: hardwerkende, gehaaste mensen, die tegen de avond constateren dat ze opnieuw heel veel dingen niet hebben gedaan. Hij weet zen-wijsheden te vertalen naar de werkvloer waardoor ze toepasbaar worden zonder zweverig te zijn. Voor mensen uit onze branche eigenlijk een noodzakelijke training.
Iris Musschoot, Directeur Campus DPG Media

Paul, nogmaals ontzettend bedankt namens de hele groep voor de inspirerende sessie, die echt heel anders is dan gewoon een time management workshopje. Echt heel inspirerend vond ik het – en perfect passend in de huidige tijdgeest.
Prof. Dr. Carl Moons, Julius Center, UMC Utrecht

Geef een reactie