Het zen theater

Het zen theater

We staan achter de deur van de eetzaal. Binnen is geroezemoes, buiten de zenuwen. Het is de feestavond en ik sta hier met alle gelegenheidsacteurs te wachten op mijn beurt. Naast mij staat Jade. Jade is 5 driekwart jaar oud zegt ze zelf en een wijs en levendig meidje. ‘Ik ga zingen,’ had ze me gezegd ‘Dance Monkey’. ‘Kun je het uit je hoofd?’ vroeg ik, maar die vraag was overbodig. Al dagen had ik uit de slaapkamer naast mij het liedje zo vaak gehoord dat het zich ook in mijn hoofd had genesteld en ik betrapte mij erop dat ik het neuriede op weg naar de dojo.

Geheime accessoires
‘Ik wil ook de piano,’ zegt Jade ‘Ik kan het spelen’. ‘Aha,’ zeg ik haar ‘dat is knap van je’. En zo staat een keyboard klaar bij de geïmproviseerde speelruimte.
Jade doet het fantastisch, kan ik van achter de deur horen.
Ik pak mijn zak met geheime accessoires wat steviger in mijn hand want zo ben ik aan de beurt.

Waterpas
Javier heeft zich al voorbereid op het podium in de zenhouding. ‘Wat fijn dat jullie allemaal gekomen zijn voor deze uitleg’ begin ik. ‘Als eerste dien je te controleren of de houding wel nauwkeurig aangenomen is.’
Ik ben een imitatie aan het doen van Pierre en Gabriëla die eerder in de week een atelier over de houding georganiseerd hadden. Uit de zak vis ik meetinstrumenten. Als een timmerman ga ik langs de diverse punten van de houding. Javier bijt op zijn lippen want hij mag niet lachen. Ik leg een waterpas op zijn hoofd. ‘Dat is wel goed’ mompel ik ‘het luchtbelletje moet gedurende de hele meditatie in het midden blijven’. Met een drukmeter controleer ik zogenaamd zijn ademhaling. ‘Als je niet zeker van je zaak bent, kun je de houding beter niet corrigeren’ leg ik – Pierre imiterend – uit. De zaal herkent de beoogde en moet hard lachen.

Na mij zingt de groep jongeren de soetra die wij elke morgen zingen en laat het uitmonden in een rocknummer waarop zij met z’n allen swingen. De zaal doet enthousiast mee en gaat ook dansen.

Loslaten
Het hele theater is in een middag bij elkaar geïmproviseerd. Hoewel je dat in eerste instantie wellicht niet zou denken, is het een belangrijk onderdeel van de retreat. De vele uren meditatie die we achter de rug hebben zijn voor lichaam en geest best ingrijpend en nu laten we los. Het geeft ook de gelegenheid om op een prettige manier wat feedback te geven over het reilen en zeilen van de tempel.

Je zou verwachten dat een retreat een vooral ernstige aangelegenheid is. Maar het is hier ook bruisend en levendig. Die afwisseling is prettig maar ook essentieel.
Dat geldt niet alleen voor de zentempel maar ook voor alles wat we doen en met name ook het werk. Zou het alleen maar inspannend zijn, dan brand je op en verlies je het plezier. Toch laten we ons vaak verleiden om maar door te gaan en ook onze laatste restje energie eruit te persen.
Tijdsurfen geeft je het besef en de middelen voor een evenwichtige energieverdeling van de dag. Ook ’s middags ben je nog energiek en ’s avonds niet uitgeput.

Tijdsurfen
Het Tijdsurfen vindt zijn roots in de organisatie van de zentempel maar is vertaald naar het leven van alle dag. Je kunt het toepassen in elk beroep. Het laat zien dat de controle die we zo graag op elk moment willen behouden, veel minder nodig is dan we denken. Als je die strakke controle kunt loslaten komt er creativiteit en plezier voor in de plaats. Tijdsurfen is aangenaam en de manier van organiseren werkt soepeler dan klassiek timemanagement. Het maakt gebruik van onze natuurlijke capaciteiten.

1. Workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Tijdsurfen kun je op verschillende manieren leren. Het aanstaande kloosterweekend is al volgeboekt maar ik kan je ook de onlinetraining zeer aanraden. Het zijn 5 sessies van elk 2 uur in een kleine groep van 8 deelnemers.

Info en meedoen ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ via Zoom

  • Workshop online via Zoom
  • Aanvang di. 21 november 2023
  • 5 avondsessies van 2 uur, van 19.00 – 21.00 uur
  • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
  • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

 

Reactie van een deelnemer
‘Ik heb fijne handvatten gekregen om Tijdsurfen in mijn dagelijkse praktijk en routine te brengen. Duidelijke oefeningen waarmee je kunt spelen om het zelf onder de knie te krijgen. Een heerlijk gevoel als het je dan lukt om te surfen door je tijd!’
Thijs Wentink, Projectmanager Kennis & Communicatie

2. Opleiding trainer Tijdsurfen
Als je al kennis gemaakt hebt met Tijdsurfen en het zelf toepast, kun je ook overwegen om trainer Tijdsurfen te worden. De opleiding bestaat uit 5 trainingsdagen in Amsterdam en een weekend in het klooster van Huissen. De aandacht van de opleiding gaat zowel uit naar de inhoud als naar de didactiek.

Woensdag 30 augustus van 19.30 tot 20.30 uur is er een Webinar over deze opleiding waar je van harte voor bent uitgenodigd.

Ik wil meedoen met het Webinar

Reactie van een deelnemer
‘Je leert de methode van het Tijdsurfen over te brengen op zo’n manier dat het niet alleen binnenkomt bij mensen, maar ook beklijft. Doordat je tijdens de training direct al oefent voor de groep komt de stap om uiteindelijk zelf Tijdsurftrainingen te gaan geven veel dichterbij.’
Ingrid Sikking, zelfstandig coach en trainer

Geef een reactie