Jezelf vergeven

Rouw

Jezelf vergeven

Jezelf vergeven, maar dat wil je juist niet als je een blunder hebt gemaakt. Je kunt jezelf niet vergeven! 
Ach, de een is er gemakkelijker in dan de ander. Jezelf vergeven is voor de een gemakkelijker dan voor de ander. Mijn vrouw kan gerust een mooie vaas laten vallen en hopla weg is het, pech gehad. Ik steek anders in elkaar. Heb me al gehecht aan de vaas, het glaasje of beeldje of wat dan ook. Als in mijn handen iets kapot gaat, voel ik een hevig onweer losbarsten: kon je nou niet opletten? Hoe heb je nou zo stom kunnen zijn? Dan raap ik de scherfjes een voor een op en leg je op een schaaltje. Want dit moet gelijmd worden, nu zaterdag al.
Om dan een paar weken later met lede ogen de scherven van het schaaltje bij het afval te laten glijden want dat herenigen van de scherven was toch een beetje groots gedacht. 
Ach, dat mooie kopje denk ik dan, en ja zoiets slijt inderdaad ook weer.

Jezelf vergeven bij een blunder
Een blunder in gezelschap is al lastiger. Zo heb ik mij ooit een uur in de tijd vergist voor een belangrijk gesprek met de directie van een gymnasium hier in Amsterdam. Het ging om een opdracht over stressmanagement, dus zelf een beetje de tijd in de gaten hebben was wel handig geweest. ‘We hadden u al wat eerder verwacht, we hebben nu geen tijd meer’, vertelden ze me vriendelijk.
Op weg naar huis had ik dus zo’n knoop in mijn maag en kon mezelf niet vergeven. 

Hoe groter de misser die je gemaakt hebt, hoe groter ook de knoop in de maag die dit oplevert. Dit zijn nog kleine voorbeelden. Als je echt een grote misser gemaakt hebt, kun je hem zo nog navertellen. Het heeft zo’n emotionele krater geslagen dat je hem niet kunt uitwissen. 
Terugdraaien kun je het voorval niet meer, hoe graag je dat ook zou willen. En hier begint de dubbelheid van het verhaal: je wilt het jezelf niet echt vergeven. Je wilt wel af van de knoop in je maag.

Relativeren helpt niet om jezelf te vergeven
Vervolgens probeer je het relativeren: nou ja, iedereen maakt wel eens fouten. Je bent echt niet de enige. Maar ook dit helpt niet om jezelf te vergeven.
Wat helpt dan wel? 
Wat wel helpt om jezelf te vergeven
Als je het gevoel probeert te benoemen, kom je uit bij schaamte of schuldgevoel. En als je dit gevoel van nog wat dichterbij bekijkt, zie je dat je het kunt splitsen in twee componenten. De eerste is de schrik van de uitglijder die je gemaakt hebt en de tweede is je eigen afkeer. Het is nu juist dit tweede aspect dat de verwerking tegenhoudt.

De goede raad is het voorval emotioneel te incasseren zonder je te verzetten. Dat wil zeggen de emotionele clash die niets anders is dan angst of schrik te durven voelen, terwijl je niet meegaat in al die gedachten die zeggen: wat stom van mij, wat ben ik toch een oen. Je kunt die gedachten niet tegenhouden maar wat je wel kunt is ze observeren in plaats van je ermee te identificeren. 
Als je dit doet, zal na verloop van enige tijd de emotionele knoop oplossen. Daarna zul je kalmeren en word je weer helder. Vervolgens kun je kalm je excuses maken en de situatie uitleggen. Want er was geen sprake van opzet. En tot je verwondering zul je merken dat je er nu ook overheen kunt stappen, want je hebt het gebeuren verwerkt.

In de workshop Zelfbeeld en Emoties leer je onderscheid maken tussen emoties en gedachten.

 • Je begrijpt hoe je jezelf echt kunt vergeven
 • Je kunt een emotie onderscheiden van het verzet dat je ertegen uitoefent
 • Je ervaart in een simpele oefening hoe je dit verzet kunt opheffen
 • Je ziet in dat de functie van een emotie als angst, pijn of verdriet juist ook de verwerking van het voorval is
 • Je kunt niet-helpende gedachten onderscheiden van ondersteunende gedachten
 • Je leert de kracht van observeren kennen
 • Je leert jezelf te aanvaarden zoals je bent, ook al maak je nog zoveel missers!
 • Je durft je meer over te geven aan positieve emoties

Er zijn binnenkort twee workshop Zelfbeeld en Emotie:

 1. Workshop van 5 avondsessies in groepen van slechts 8 personen te Amsterdam
 2. Driedaagse workshop in het Pinksterweekend in klooster Samaya bij Werkhoven
1Reactie
 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 23:31h, 18 februari Beantwoorden

  Helemaal herkenbaar. Ik bewaar het schaaltje met scherven ook nog om te lijmen. Ondertussen is de frustratie er over verdwenen, met de gedachte misschien vind ik nog wel weer i.d. op de rommelmarkt..

Geef een reactie