Laat zien wat je voelt

Laat zien wat je voelt

‘Néé’, hoorde ik mijzelf roepen, ‘het is niet waar, dit kan niet’. Het kwam uit mijn hart maar was tegelijk ook een beetje toneelspel. Net hoorde ik een werkman van het bedrijf dat de regenpijp zou komen repareren zeggen: ‘Wij kunnen er ook niets aan doen, er is een collega niet komen opdagen vanmorgen, we willen met u een nieuwe afspraak maken’.
Bij hun vorige reparatie was een verbindingsstuk losgeschoten en nu liep onze tuin onder water bij elke regenbui.
Ik legde de werkman uit hoezeer wij zaten te wachten, schetste hem de ondergelopen tuin en de weersvoorspellingen. ‘Wacht u maar even’, zei hij, ‘Ik bel u zo terug’. 
Een uur later werd het ‘knietje’ weer netjes in de regenpijp geschoven.

Als je iets wilt aankaarten, is het laten blijken van wat je voelt een belangrijk onderdeel. Het heeft de functie van de bel aan de voordeur, de ander snapt meteen dat het belangrijk voor je is. Laat je dit achterwege, dan komt de boodschap minder goed over en kan de reactie op de lange baan geschoven worden.

Let wel op dat boosheid meestal niet de handigste emotie is om te tonen. Verbaasdheid, verontrusting of teleurstelling zijn beter omdat ze de ander niet beschuldigen maar zeggen hoe het voor jou voelt.

Geen reactie's

Geef een reactie