Mediteren leren

mediteren leren

Mediteren leren

Leren mediteren is simpel. ‘Eric, kun jij het hem uitleggen?’ roept de vrouw die ik aanspreek in de boetiek waar het naar wierook ruikt. ‘Ben jij nieuw hier?’, vraagt de man met een kaalgeschoren hoofd en een zwarte kimono aan. ‘Wil jij leren mediteren? Kom maar mee’. Met een zwaai pakte hij een zwart rond kussen uit de rijen kussens. ‘Zo ga maar zitten. Nee, niet zo, met je ene been hier, ja zo.’ Hij duwt tegen mijn onderrug, pakt dan stevig mijn kin vast en duwt die naar achter.
10 minuten later zit ik in de dojo en doe mijn eerste meditatie.
Als ik daar nu op terugkijk, moet ik zeggen dat dit wel heel erg summier was. De houding luistert nauw en is een samenhang van aanwijzingen. Als ik nu iemand leer mediteren, neem ik er de tijd voor.

Misverstanden over mediteren

Er bestaan veel misverstanden over mediteren. Zoals bijvoorbeeld dat tijdens de meditatie het denken zou stoppen. Of dat de houding waarin je zit niet zoveel uitmaakt. Ook kennen maar weinigen de juiste positie van de ogen.

De video om te leren mediteren

In een video leg ik achtereenvolgens de juiste houding, de ademhaling en de geesteshouding uit. Als je nog geen meditatiekussen hebt, kun je ook een deken stevig oprollen en de goede hoogte geven. In de video leg ik uit hoe de goede hoogte (ongeveer18 cm.) bij het zitten aanvoelt.

De video duurt 15 minuten. Ik raad aan er rustig voor te gaan zitten en hem in zijn geheel te bekijken.
Als je op de onderstaande button klikt, word je gevraagd naam en emailadres in te vullen. Vervolgens krijg je direct toegang tot de video. Je ontvangt de inlogcode ook nog eens per email zodat je er ook in de toekomst van gebruik kunt maken.

          Ik wil de video over meditatie bekijken

Beginnen mediteren leren

Als je begint met mediteren, leg dan de lat niet te hoog. Begin met 15 à 20 minuten per keer. Routine is belangrijk. Leg voor jezelf een ritme vast dat je ook kunt volhouden.
Zet je telefoon op vliegtuigstand, zodat je niet gestoord wordt.

Vragen

Veel vragen over de meditatie vind je beantwoord onder de video. Heb je zelf een vraag, dan kun je deze ook daar stellen of neem contact met mij op.

5 Reactie's
 • Vera
  Geplaatst op 18:38h, 24 maart Beantwoorden

  Hartelijk dank, ik heb aandachtig geluisterd naar het stukje over de juiste houding bij het mediteren en ga nu even een meditatie proberen buiten in de tuin.
  Ik heb geen meditatiekussen, dus dat wordt even improviseren en zoeken met een gewoon dik kussen en handdoek 😉

 • Celia
  Geplaatst op 22:34h, 24 maart Beantwoorden

  dank je . mooi uitleg

 • Anneke Scholte
  Geplaatst op 09:52h, 25 maart Beantwoorden

  Dank je wel Paul, erg fijn en mooi. Bouwstenen voor een beter binnenleven,

 • Jasja
  Geplaatst op 22:50h, 25 maart Beantwoorden

  Paul super goed/fijn/leerzaam/positief voor geest en body.Dank je wel. Zit nu bij het vuurtje 🦸‍♂️En daarna ✨

 • Leren mediteren – Blog Dominicanenklooster Huissen
  Geplaatst op 20:13h, 26 maart Beantwoorden

  […] Paul Loomans is oprichter van De StressOntknoping. Hij is auteur van: ‘Ik heb de Tijd, Handleiding in Tijdsurfen’ en ‘Goed gevoel, Emoties als medicijn’. Paul Loomans is zenmonnik sinds 1984. Hij begeleidt mensen individueel en in groepen om vanuit rust leven. Daarbij hanteert hij een zelf ontwikkelde methode op basis van zen-inzichten. Paul begeleidt regelmatig retraites in Klooster Huissen. Wil je vragen stellen dan kan dat op de website van Paul Loomans https://www.destressontknoping.nl/leren-mediteren/ […]

Geef een reactie