Wat een mooi mens

Wat een mooi mens

Daar in het grote grijze internaat in het zuiden van België waar ik aan een zenretreat deelneem, ken ik maar enkele mensen. Ik reken uit dat het 25 jaar geleden is dat ik met deze zenmeester beoefend heb. Inderdaad blijken er tussen de 140 deelnemers een enkele beoefenaar te zijn die toen ook al meedeed en we elkaars trekken gaandeweg herkennen en thuis brengen. 
‘He’, klinkt het, c’est toi, Paul?’

Leuk om deze mensen weer terug te zien en vreemd de pogingen die 25 jaar in een paar zinnen te overbruggen. Teveel tijd is er verstreken om een samenvatting te geven, we kunnen maar beter meteen een ferme sprong maken en meteen aan deze kant van het water verder gaan. 

En wat veel mensen ken ik niet. Wat een rare vogels lopen er rond. Een jongen met een kaal hoofd en alleen een parmantig kuifje op z’n voorhoofd, dat hem op een stripfiguur doet lijken. Met felle donkere ogen kijkt hij om zich heen alsof hijzelf ook verbaasd is hier rond te lopen. 
Een klein meneertje, met Indisch uiterlijk scharrelt haastig tussen het servies door, zet hier en daar wat kopjes recht en brengt grote dienbladen naar de afwasruimte.
Als ik ‘s morgens de deur naar de voorraadkamer open doe om een paar nieuw kiloblikken koffie te pakken, zit daar een mollige dame in haar eentje broodjes met jam te eten. ‘Ja, ik verdraag de rijstsoep niet’, legt ze mij uit tussen twee happen door.
Wat een vreemde vogels, denk ik bij mijzelf.

Gaandeweg de tien dagen leer ik een aantal van deze mensen wat beter kennen. 
Deze mevrouw blijkt een hartelijke dame te zijn met oog voor iedereen.
De Indische meneer heeft een heftig leven achter zich, waarvan hij hier en daar tussen de bedrijven door wat brokken naast mij laat vallen, die ik in gedachten weer aan elkaar probeer te lijmen. Ondanks zijn pogingen om ongezien aanwezig te zijn, valt toch zijn grote gouden hart op, dat hij niet verbergen kan en waarmee hij op zijn manier overal dienstbaar is.

De jongen met het kuifje komt uit Parijs. Hij praat in grappentaal. Voortdurend slissen understatements door zijn lippen, waarbij je je oren moet spitsen om ze goed te verstaan. Dan kijkt hij je met een koddige blik aan van: snap jij hier nou wat van? 
Het kuifje is zijn eigenwijze manier om een laatste lok over te laten die de oude zenmeester op de laatste dag weg zal knippen tijdens zijn monnikswijding.

Deze vreemde vogels blijken stuk voor stuk mooie mensen te zijn. 
En eigenlijk wist ik dat ook wel. Niet alleen hier in de zen, maar overal en in elk mens schuilt een mooi verhaal, een bijzonder inborst. Vaak verpakt met onhandigheid of angstige of afwijzende blikken, die echter alleen oppervlakte zijn, schilden en carapassen uit een onbekend verleden die aan iemand zijn blijven plakken maar als je de moeite neemt en wat geduld hebt, ontdek je wat daaronder in de kern aanwezig is: een mooi mens.

Ha, denk ik bij mijzelf als ik in de trein op weg naar huis naar al die rare vogels kijk: wat een mooie mensen!

Overtuigingen en gedragspatronen transformeren kun je leren in een workshop Zelfbeeld en Emoties.

5 Reactie's
 • Mary
  Geplaatst op 12:24h, 23 juli Beantwoorden

  Heerlijk verhaal, Paul. Wat zijn we allemaal mooie mensen! Goed om je dat iedere keer weer te realiseren.

 • Gerda
  Geplaatst op 14:03h, 23 juli Beantwoorden

  Wat een mooi verhaal Paul, ik word hier zo blij van. We doen het allemaal. Wat zie ik en welke sticker plak ik erop. Gebaseerd op eigen perceptie.
  Zo mooi hoe jij dit verwoordt.
  Jouw wekelijkse inspiraties geven mij altijd een positieve boost. Dankjewel.

 • Annemieke
  Geplaatst op 14:14h, 23 juli Beantwoorden

  Wat een heerlijk verhaal en oh zo troostend, voor mij met dat je goed ben zoals je bent en het ook zelf gaat geloven.

 • Marjan
  Geplaatst op 15:33h, 23 juli Beantwoorden

  Geweldig verhaal, ja we denken dat allemaal wel eens toch? Gelukkig denk ik dan ook net als jij: ieder mens heeft het recht eruit t zien en te zijn zoals hij/zij wil, als ze er een ander geen onrecht mee aandoen… Ieder mens is mooi!!!

 • Marie
  Geplaatst op 19:53h, 30 juli Beantwoorden

  Je stuurt ons met een fijne gedachte deze zomer in Paul.
  Zo’n groep bij elkaar is zo bijzonder waarbij ieders leven, talenten en de uiting ervan heel direct ervaren worden.
  Ben ook blij en verrast hoe zo’n ontmoeting verloopt!

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link